Fiscale nieuwsflis 15 juni 2009

Deze fiscale nieuwsflits heeft een bericht over diverse vrijstellingen van overdrachtsbelastingen. Het beleid betreffende de toepassing van de monumentenvrijstelling is aangepast.

WBR: beleid over diverse vrijstellingen

Den Haag • Dit besluit bevat het beleid over diverse vrijstellingen van overdrachtbelasting. Het beleid betreffende de toepassing van de monumentenvrijstelling is aangepast. Voor het overige wordt geen beleidswijziging beoogd.

Art. 15 WBR bevat de vrijstellingen van overdrachtsbelasting. In dit besluit is het beleid opgenomen over diverse onderwerpen die in het genoemde artikel zijn geregeld. Daarbij behoren enkele goedkeuringen op grond van art. 63 AWR (hardheidsclausule) De inspecteur van de Belastingdienst kan de goedkeuringen toepassen.

Onderdeel 4 van het besluit behandelt het beleid betreffende de toepassing van de monumentenvrijstelling van art. 15, lid 1, onderdeel p WBR. Dit beleid is aangepast naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof 's-Gravenhage van 1 mei 2009 (nr. 2007/00421). Het betreft een voorlopige uitbreiding van de toepassing van de vrijstelling. In verband met deze aanpassing is een goedkeuring in dit besluit opgenomen (onderdeel 4.3.).

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 106). Het werkt terug tot en met 10 juni 2009, de dagtekening van het besluit. In afwijking hiervan treedt onderdeel 4 in werking met terugwerkende kracht tot en met 1 mei 2009.

Besluit van 10 juni 2009, CPP2009/1076M, Wbr 15