Fiscale nieuwsflits 13 oktober 2009

Deze fiscale nieuwsflits bevat twee berichten. De eerste gaat over Wijziging Algemene douaneregeling en de tweede over wijziging Uitvoeringsregeling accijns.

Wijziging Algemene douaneregeling

De staatssecretaris heeft laten weten dat de Algemene douaneregeling is gewijzigd. De Nederlandse regelgeving is aangepast aan de Europese regelgeving.

In 2005 en 2006 hebben de lidstaten van de EU, het Europees Parlement en de Europese Commissie de zogenoemde 'veiligheidswijziging' van het Communautaire douanerecht vastgesteld met het aannemen van twee verordeningen. Vervolgens zijn nog enkele verordeningen aangenomen die gevolgen hebben voor de inhoud en de toepassing van die veiligheidswijziging. Bedoelde verordeningen noodzaken tot het regelen van enkele onderwerpen in de nationale regelgeving, in het bijzonder de Algemene douaneregeling. Met name onderwerpen die per 1 juli 2009 van toepassing zijn, vereisen aanpassing van de Nederlandse regelgeving. Door het wijzigen van de Algemene douaneregeling wordt hierin voorzien.

De aanpassing heeft betrekking op de wijze waarop binnenkomende schepen en binnenkomende luchtvaartuigen en uitgaande goederen worden aangebracht en de vorm waarin summiere aangiften voor tijdelijke opslag en aangiften tot uitklaring van goederen moeten worden ingediend.

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van de Staatscourant (2009, 15302) waarin zij wordt geplaatst. In afwijking hiervan treedt art. I, onderdelen B, eerste lid, en BB, in werking met ingang van de dag na de datum van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 juli 2009. Verder treedt art. I, onderdelen B, tweede en derde lid, Z en AA in werking met ingang van de dag na de datum van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 april 2009. Tenslotte treedt art. I, onderdelen C, D, F, V en W, in werking met ingang van 31 januari 2010.

Besluit van 28 september 2009, DV2009/190M, Douaneregeling (div. artikelen) en Douanebesluit

Wijziging Uitvoeringsregeling accijns

De staatssecretaris heeft laten weten dat de Uitvoeringsregeling accijns is gewijzigd. Er is een nieuwe verpakkingseenheid (52,5 gram) voor rooktabak geïntroduceerd.

Volgens art. 48 van de Uitvoeringsregeling accijns mogen verpakkingen van tabaksproducten slechts één van de in dat artikel aangegeven hoeveelheden tabaksproducten bevatten. Vanuit de branche is een verzoek gedaan om voor rooktabak een verpakking van 52,5 gram op de markt te mogen brengen. Tegen het aanwijzen van deze verpakkingseenheid bestaat volgens de staatssecretaris geen overwegende bezwaren. De regeling strekt tot het aanwijzen van genoemde verpakkingseenheid.

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 november 2009 en zal in de Staatscourant (2009, 15226) worden geplaatst.

Besluit van 2 oktober 2009, DV2009/531M, Uitv reg acc 48