Fiscale nieuwsflits 17 augustus 2009

Deze fiscale nieuwsflits bevat drie berichten. De eerste en de tweede gaan over inkomstenbelasting terugbetaling van terecht of ten onrechte ontvangen looninkomsten en fiscale gevolgen ontvangen/terugbetaalde zorgtoeslag, de laatste over loonheffingen wijziging beloningen en cafetariaregelingen.

IB: terugbetaling van terecht of ten onrechte ontvangen looninkomsten

Dit besluit beschrijft het fiscale beleid voor ten onrechte ontvangen looninkomsten. Verder beschrijft dit besluit het fiscale beleid voor in eerste instantie terecht ontvangen looninkomsten die later op grond van een afdwingbare verplichting terugbetaald moeten worden, omdat zij met terugwerkende kracht vervangen worden door andere looninkomsten.


In het door dit besluit vervangen besluit van 5 juli 2001, nr. CPP2001/599M, werd het fiscale beleid beschreven voor ten onrechte ontvangen looninkomsten. Die inkomsten konden onder voorwaarden buiten de heffing van de inkomstenbelasting gelaten worden. Dat beleid is ongewijzigd overgenomen in de onderdelen 2 en 3 van dit besluit.

De situatie kan zich ook voordoen dat in eerste instantie terecht ontvangen looninkomsten terugbetaald moeten worden, omdat zij met terugwerkende kracht vervangen worden door andere looninkomsten. Als de terugbetaling plaatsvindt in een later kalenderjaar dan het jaar waarin de vervangende looninkomsten zijn ontvangen, kan een belasting- en/of premienadeel optreden door de progressie in het tarief van de inkomstenbelasting. In onderdeel 4 van dit besluit is een goedkeuring opgenomen dat in zo'n situatie de terugbetaling (onder voorwaarden) in aanmerking mag worden genomen in het kalenderjaar waarin de vervangende looninkomsten zijn ontvangen.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van Staatscourant 2009/12183 waarin het wordt geplaatst. Het besluit werkt terug tot en met 5 augustus 2009. Onderdeel 4 van het besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2009.
Besluit van 5 augustus 2009, CPP2009/1096M, Wet IB 2001 2.3, 3.80 en 3.81

IB: fiscale gevolgen ontvangen/terugbetaalde zorgtoeslag

Dit besluit beschrijft de fiscale gevolgen voor vanaf 2008 ontvangen en terugbetaalde zorgtoeslag en betaalde en terugontvangen inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet over de jaren 2006 en/of 2007.

In 2006 en 2007 maakten de zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) onderdeel uit van de buitengewone uitgaven (ziektekosten) die in aftrek gebracht konden worden in de aangifte inkomstenbelasting. Vanaf 2008 maken deze bedragen geen onderdeel meer uit van de buitengewone uitgaven (met ingang van 2009: specifieke zorgkosten). Dit besluit beschrijft de gevolgen voor de buitengewone uitgaven/specifieke zorgkosten van de zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage Zvw die nog betrekking heeft op de jaren 2006 en/of 2007, maar die betaald of ontvangen is vanaf 2008.

De staatssecretaris keurt met toepassing van de hardheidsclausule goed dat na afloop van het kalenderjaar 2007 terugontvangen inkomensafhankelijke bijdrage Zvw over 2006 en/of 2007in het kalenderjaar van ontvangst niet als negatieve persoonsgebonden aftrek in aanmerking genomen hoeft te worden.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van Staatscourant 2009/12169 waarin het wordt geplaatst. Het werkt terug tot en met 1 januari 2008.

Besluit van 5 augustus 2009, CPP2009/1018M, Wet IB 2001 3.139 en 6.18 en Zvw par. 3.3 en 5.2

LH: wijziging beloningen en cafetariaregelingen

Dit besluit is een actualisering van het besluit van 7 december 2005, nr. CPP2005/2518M. Het gaat om ondergeschikte wijzigingen, namelijk de aanpassing van een verwijzing en de aanpassing van een voorbeeld.

In de uitvoeringspraktijk van de loonheffingen bestaat behoefte aan verduidelijking van de wetstoepassing inzake zogenoemde cafetariaregelingen. Dit zijn regelingen op grond waarvan een werknemer een keuze kan maken met betrekking tot de vorm van de te genieten beloning. Uit het grote aantal vragen aan de Belastingdienst over de fiscale gevolgen van een dergelijke ruil blijkt een grote behoefte aan rechtszekerheid te bestaan. In het belang van de rechtszekerheid, ter verduidelijking en ter bevordering van een uniforme behandeling voor de loonheffingen zet de staatssecretaris het beleid op dit gebied uiteen.

In onderdeel 2 van dit besluit is hiertoe een algemeen toetsingskader geschetst voor aan werknemers geboden keuzes van arbeidsvoorwaarden of beloningsbestanddelen. Hierbij staat centraal de beoordeling van de realiteitswaarde van dergelijke keuzes. Onderdeel 3 bevat een aantal voorbeelden van situaties waarin een ruil al dan niet de door betrokkenen beoogde gevolgen voor de loonheffingen heeft. Verder bevat onderdeel 3 een opsomming van de elementen die een werkgever in een cafetariaregeling en in een aanvulling op de arbeidsovereenkomst kan opnemen.

Dit besluit is een algemeen kader voor de toetsing van wijzigingen van beloningen en met name van cafetariaregelingen. Het kan, gelet op het aantal en de diversiteit van de denkbare situaties, geen uitsluitsel bieden voor de rechtstoepassing in elk concreet geval. Hierom is het raadzaam een voorgenomen wijziging van de beloning vooraf aan de Belastingdienst voor te leggen voor uitsluitsel over de gevolgen voor de loonheffingen.

Het besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van Staatscourant 2009/12167 waarin het wordt geplaatst

Besluit van 5 augustus 2009, CPP2009/1458M, Lb 1964 10