Fiscale nieuwsflits 8 juli 2009

Deze fiscale nieuwsflits heeft een bericht over juridische fusies en taakoverdrachten tussen algemeen nut beogende instellingen of daarmee gelijk te stellen verenigingen.

WBR: juridische fusie of taakoverdracht tussen ANBI's of verenigingen

Den Haag. Dit besluit bevat nieuw beleid over juridische fusies en taakoverdrachten tussen algemeen nut beogende instellingen of daarmee gelijk te stellen verenigingen. Daarnaast wordt onderdeel 4 van het besluit van 27 december 1998, nr. IB88/1084 geactualiseerd.

Een verkrijging van onroerende zaken door een juridische fusie of bij een taakoverdracht tussen algemeen nut beogende instellingen of daarmee gelijk te stellen verenigingen zal veelal een belastbaar feit opleveren voor de overdrachtsbelasting. In een aantal situaties acht de staatssecretaris het echter ongewenst dat overdrachtsbelasting wordt geheven. In dit besluit behandelt hij het beleid voor verkrijgingen door algemeen nut beogende instellingen of daarmee gelijk te stellen verenigingen. Het besluit bevat een goedkeuring op grond van art. 63 AWR (hardheidsclausule).

De staatssecretaris laat verder weten voornemens te zijn de toepassing van de faciliteit bij bedoelde verkrijgingen op te nemen in het Uitvoeringsbesluit belastingen van rechtsverkeer. De goedkeuring in dit besluit loopt hierop vooruit.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 124) en werkt terug tot en met 24 juni 2009, de dagtekening van het besluit.

Besluit van 24 juni 2009, CPP2009/773M, Wbr 2