Hoofdverdachte aangehouden in onderzoek sigarettensmokkel

Een man uit Roden die gezien wordt als hoofdverdachte in een grootschalig onderzoek naar sigarettensmokkel is vrijdagavond aangehouden in Dieverbrug en vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris. De rechter-commissaris besloot dat de man nog veertien dagen langer vast blijft zitten.

De verdachte is aangehouden in het kader van een onderzoek dat door de FIOD-ECD verricht wordt naar smokkel van en handel in illegale sigaretten. De man wordt verdacht van overtreding van de wet op de accijns, merkvervalsing, valsheid in geschrifte, vervalsing van accijnszegels en lidmaatschap van een criminele organisatie. Naast deze verdachte hebben er in dit onderzoek in totaal nog zes mensen in voorlopige hechtenis gezeten. Deze zes verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Onderzoek
In januari 2009 hebben doorzoekingen plaatsgevonden in Frieschepalen en Roden. Bij deze doorzoekingen zijn toen ruim 25 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. Zie ook het persbericht van 28 januari 2009.

Samenwerking
Het Functioneel Parket werkt nauw samen met Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken waar ook onderzoeken lopen naar de in- en doorvoer van illegale sigaretten. De sigaretten worden vermoedelijk vanuit China via Hamburg de Europese Unie verder binnen gesmokkeld.
Bij diverse acties in deze landen zijn ruim 80 miljoen sigaretten in beslag genomen en zijn een groot aantal aanhoudingen verricht.