Kamerbrief Exportkredietgarantiefaciliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Datum 10 november 2009
Betreft BFB09-1532 Exportkredietgarantiefaciliteit

Geachte voorzitter,

Graag informeer ik u mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken met deze brief over de garantiefaciliteit die de Staat voornemens is te introduceren op de markt van exportkredieten. In de brief van het kabinet aan uw Kamer d.d. 16 januari 2009 (Kamerstuk 2008-2009, 31371, nr. 88) zijn enkele uitbreidingen van de exportkredietverzekeringsfaciliteit aangekondigd. Eén van de aangekondigde maatregelen is het ontwikkelen van een garantiefaciliteit om de financiering van exportkredieten weer op gang te brengen.

De Staat ontvangt, zowel van exporteurs als van banken, signalen dat de markt voor exportkredieten terug loopt. Het belangrijkste knelpunt hierbij is dat financiers zich terugtrekken uit de financiering van exportkredieten die verzekerd zijn onder de Nederlandse exportkredietverzekeringsfaciliteit. Financiers zijn door de kredietcrisis meer risico avers geworden dan voorheen. Omdat de exportkredietverzekering niet in alle gevallen van schade uitbetaalt – een verzekering is immers aan voorwaarden verbonden – investeren financiers steeds minder in deze producten. Financiers geven aan het verzekeringsproduct te complex en onzeker te vinden. Het gevolg hiervan is dat de financiering voor exporttransacties terugloopt, waardoor de beschikbaarheid voor Nederlandse exporteurs van exportkredieten afneemt. Hierdoor ondervinden exporteurs groeiende moeilijkheden bij het tot stand brengen van exporttransacties. Om deze reden is er, in overleg met relevante marktpartijen, de afgelopen tijd gewerkt aan een garantieregeling voor exportkredieten, de exportkredietgarantiefaciliteit.

De exportkredietgarantiefaciliteit biedt de mogelijkheid om verzekeringen die zijn afgesloten onder de exportkredietverzekeringsfaciliteit van de Nederlandse Staat te vervangen door een onvoorwaardelijke staatsgarantie. De faciliteit heeft tot doel de onzekerheid voor de financier weg te nemen door de financier met een staatsgarantie zekerheid te geven over zijn investering. Hiermee wordt beoogd dat investeerders sneller bereid zullen zijn financiering te verlenen voor exportkredieten. De kredietverlening voor Nederlandse exporteurs ten behoeve van hun exporttransacties zal door deze bereidheid weer op gang kunnen komen.

Voor de bank zullen ook onder de garantie dezelfde voorwaarden gelden als onder de verzekering. Dit houdt in dat wanneer de Staat onder de garantie wordt aangesproken, de bank de kosten en de uitbetaling van de garantie draagt, wanneer de bank onder de verzekering geen recht had gehad op uitkering. Op deze manier is het aanvullende risico voor de Staat beperkt, terwijl de bank gebonden blijft aan de voorwaarden onder de verzekering.

Het beperkte extra risico dat de Staat loopt bij het omzetten en aanvullen van de dekking onder de exportkredietverzekering met de exportkredietgarantie wordt afgedekt met een kostendekkende premie. Deze premie komt in aanvulling op de premie die al wordt betaald voor de exportkredietverzekering.

Dekking onder de exportkredietgarantiefaciliteit komt in de plaats van dekking onder de exportkredietverzekeringsfaciliteit. Hierdoor sluit de exportkredietgarantiefaciliteit aan bij de maximale omvang van de exportkredietverzekeringsfaciliteit en neemt deze niet toe.

De exportkredietgarantiefaciliteit heeft een tijdelijk karakter en eindigt van rechtswege op 31 december 2009. De faciliteit zal worden geëvalueerd, waarbij zal worden bekeken of verlenging van de faciliteit gewenst is. Op basis van de faciliteit komen zowel bestaande als nog af te sluiten verzekeringen in aanmerking komen. Dit komt het doel van de regeling te goede, namelijk het voor Nederlandse exporteurs beschikbaar maken van exportkredieten om de Nederlandse export een stimulans te geven.

Met de introductie van de exportkredietgarantiefaciliteit zullen niet alle problemen op de markt voor exportkredieten weg worden genomen. Onderdeel hiervan is ook de wereldwijde vraaguitval als gevolg van de kredietcrisis. Wel heb ik er vertrouwen in dat deze faciliteit bij zal kunnen dragen aan de verbetering van de markt voor exportkredieten en daarmee aan de beschikbaarheid voor kredieten voor Nederlandse exporteurs.

De Minister van Financiën,

Wouter Bos