Landmacht oefent schieten in Duitsland (video)

Alle manoeuvre- en vuursteuneenheden van de Koninklijke Landmacht zijn deze weken in het noorden van Duitsland voor grootschalige schietoefeningen. Alles van pistoolschutter, machinegeweerbedienaar tot tankbemanning oefent in de periode van 30 oktober tot en met 20 november het schieten met hun wapens en wapensystemen.

Naast het beoefenen van de schietvaardigheid oefenen de eenheden ook het geïntegreerd optreden van en de samenwerking tussen de verschillende wapensystemen. Zo wordt duidelijk hoe de militairen bijvoorbeeld in Afghanistan effectief kunnen samenwerken.

CV90-pantservoertuigen van de Koninklijke Landmacht zijn in Duitsland voor oefeningen.

Oefenterreinen in Duitsland

De oefening is bij het Defensiepersoneel bekend als de SOB/SOMS. Dit staat voor Schiet Oefeningen Bergen/Schiet Oefeningen Munster-Süd. Met 28.400 hectare is de Truppenübungsplatz Bergen het grootste oefenterrein van Europa. Het beschikt over een scala aan schietbanen, werk- en slaapgebouwen en bivakplaatsen voor de militairen. Het tweede oefengebied, Truppenübungsplatz Munster-Süd, heeft een oppervlakte van 6.350 hectare en is specifiek een schietterrein voor artillerie en mortieren.

Leopard 2-tanks van de Koninklijke Landmacht zijn in Duitsland voor oefeningen.

Logistiek spektakel

De SOB/SOMS is naast een druk en intensief schietprogramma ook een logistiek spektakel. De logistieke eenheden van de landmacht bevoorraden de eenheden met de benodigde brandstof en munitie. Ook zorgen ze ervoor dat alles blijft rijden en schieten tijdens de oefening.

Naast landmachteenheden oefenen deze periode ook Apache-gevechtshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht in het gebied.