Ministerie van Financiën start consultatie fiscaal verdragsbeleid

Het Ministerie van Financiën start vandaag een consultatie over de uitgangspunten van het Nederlandse internationale fiscaal (verdrags)beleid. Staatssecretaris De Jager is voornemens deze – vernieuwde – uitgangspunten in het voorjaar van 2010 aan de Tweede Kamer aan te bieden.

Voor wie?

De consultatie is bedoeld voor belanghebbenden uit het bedrijfsleven, de belastingadviespraktijk, de wetenschap en andere geïnteresseerden.

Waarom een consultatie?

Het netwerk van bilaterale verdragen ter vermijding van dubbele belasting en ter voorkoming van het ontgaan van belastingen is één van de waardes van het Nederlandse vestigingsklimaat. Voortdurend werkt het ministerie van Financiën aan de uitbreiding en het onderhoud van dat netwerk. Dat gebeurt binnen een kader van beleidsmatige uitgangspunten die rekening houden met veranderingen in economische omstandigheden, met ontwikkelingen van fiscaal beleid in Nederland, zoals dat tot uitdrukking komt in aanpassing van onze heffingswetten, en met internationale fiscale ontwikkelingen die bijvoorbeeld zijn neergelegd in het OESO Modelbelastingverdrag. De laatste keer dat deze uitgangspunten expliciet zijn vastgelegd en met de Tweede Kamer zijn besproken is geweest in 1998 . Ook de laatste tien jaar hebben de ontwikkelingen niet stil gestaan. Dat is de reden waarom de staatssecretaris van Financiën heeft aangekondigd een hernieuwde nota aan de Kamer aan te bieden. Net als in het verleden zal deze nota uitsluitend zien op de directe belastingen en de uitwisseling van inlichtingen.

Reactie

Het ministerie van Financiën nodigt alle partijen uit de voor hen van belang zijnde aangelegenheden in relatie tot het verdragsbeleid onder zijn aandacht te brengen. U kunt uw schriftelijke reactie tot uiterlijk 1 oktober 2009 richten tot:

Ministerie van Financiën
Directie Internationale Fiscale Zaken
Postbus 20201
2500 EE Den Haag.

De reacties worden niet gepubliceerd.