Nederland en de Kaaimaneilanden gaan fiscale informatie uitwisselen

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën heeft op 8 juli een verdrag gesloten met de Kaaimaneilanden. Dit verdrag regelt de uitwisseling van fiscale informatie en is een direct gevolg van de intensieve aanpak van De Jager van zwartspaarders.

Hij tekende het verdrag in Den Haag samen met William McKeeva Bush, Minister van Financiële dienstverlening, Toerisme en Ontwikkeling van de Kaaimaneilanden.

De overeenkomst regelt afspraken over de uitwisseling van informatie in belastingzaken. Hiermee kunnen belastingontwijking, fraude, witwassen en terrorismefinanciering worden tegengegaan. Nederland had al langer contact met de Kaaimaneilanden over dit uitgebreide verdrag waarin afspraken zijn gemaakt over de heffing van alle belastingen, in plaats van slechts enkele. Ook in de toekomst zullen Nederland en de Kaaimaneilanden contact blijven houden over informatieuitwisseling. De belastingdiensten van Nederland en de Kaaimaneilanden hebben hier al contact met elkaar over gehad.

Tot op heden had Nederland nog geen verdrag met de Kaaimaneilanden. Nederland is het elfde land op rij waarmee de Kaaimaneilanden een dergelijke overeenkomst sluit. Dit betekent dat de Kaaimaneilanden bijna van de ‘grijze’ OESO-lijst van belastingparadijzen kunnen worden geschrapt. Staatssecretaris De Jager: “De Kaaimaneilanden laat met zijn coöperatieve en actieve houding zien dat het zich heeft gecommitteerd aan de internationale standaarden van transparantie en informatieuitwisseling. Bijzonder prettig is dat met dit verdrag informatieuitwisseling over álle belastingen ineens wordt geregeld.”