Persconferentie na ministerraad van 13 november 2009

Minister-president Balkenende gaat in de wekelijkse persconferentie na de ministerraad onder meer in op de nieuwe cijfers over de economische ontwikkeling, de kilometerheffing en de integratiebrief van minister Van der Laan.

Minister-president Balkenende:
Ik wil u even bijpraten over wat zich vandaag allemaal heeft afgespeeld. Laat ik beginnen met het bericht van de economische ontwikkeling. U heeft gezien dat we uit de recessie zijn. Dat is op zichzelf natuurlijk een goed teken, want we waren tot nu toe gewend met krimp. Dus dat is positief. Tegelijkertijd, we zijn er natuurlijk nog lang niet. Want uiteindelijk draait een economie pas echt goed wanneer het bedrijfsleven goed functioneert, wanneer het vertrouwen terug is, wanneer er geen sprake meer hoeft te zijn van steunverlening. Nou we zitten nog niet in die fase. Positief signaal, maar er is nog veel te doen. We zien dat ook op het gebied van werkloosheidsontwikkeling, dat gaat echt nog wel door. Overheidsfinanciën zijn in het ongerede. Kortom, er is nog veel te doen, maar het feit dat we uit de recessie komen, dat op zichzelf is een positief signaal.

Ik zei zoëven als iets over de overheidsfinanciën. U weet dat de Europese Commissie ook heeft gezegd dat Nederland net zoals andere landen moet werken aan de exit strategie. Dat betekent dat we toe moeten naar in ieder geval het niveau van min 3. Dat zou bereikt moeten worden in 2013. Minister Bos heeft daar nog eens van gezegd nou dat is een behoorlijke opgave, ambitieuze opgave, maar niet op voorhand ondoenlijk. Dat geldt voor tal van landen. U weet dat sommige landen zelfs hoge percentages hebben, zelfs tien procent, denk aan het Verenigd Koninkrijk of Spanje. Maar dit geeft ook weer aan hoe er op dit moment tegenaan wordt gekeken tegen overheidsfinanciën.

Dat brengt me even bij het debat dat nog loopt. Dat heeft ook vannacht nog geduurd. U heeft het uiteraard allemaal gevolgd. Het debat Crisis- en Herstelwet. We zijn vannacht om drie uur gestopt en we gaan komende maandag verder. Maar een belangrijk onderwerp omdat dit te maken heeft met hoe krijgen we procedures sneller? Hoe kunnen we bedrijvigheid en werkgelegenheid bevorderen? Hoe kun je zorgen dat door middel van snellere procedures er wegen kunnen worden aangelegd? Dat we meer doen in de sfeer van duurzaamheid. Kustenversterking, al die elementen, die een verband houden met procedures. Dat staat nu ter discussie. Gaan we komende maandag verder mee en ik hoop dat we komende dinsdag dan de stemming kunnen hebben en natuurlijk is ons oogmerk dat op 1 januari deze wet in werking kan treden.

En dan kom ik even terug op gisteren. We hebben toen het debat gehad over de AOW. Het bleek dat, dat vond ik een belangrijke vaststelling, dat er toch een behoorlijke meerderheid in de Kamer voelt voor de 67. We zien wel verschillende voorstellen, maar de keuze die wordt gemaakt in de richting van het lange werken, die werd door de Kamer gemaakt. Niet onbelangrijk, in die zin ook goed om het signaal van de Kamer te horen. We gaan er als kabinet mee verder. U weet dat de bewindslieden bezig zijn met het wetsvoorstel.

Dan hebben we vandaag gesproken over het onderwerp Anders Betalen voor Mobiliteit. Daarover zal straks minister Eurlings een persconferentie geven. Doel is natuurlijk om anders om te gaan met de weg. Het gebruik van de auto juist te belasten en niet het bezit. U kent de redenering die erachter zit. Dat zal leiden tot minder kilometers die worden gemaakt. Het zal ook leiden tot minder Co2-uitstoot en ook meer gebruik van het openbaar vervoer. Dat zijn allemaal elementen die verband houden met dit onderwerp. Maar dat zal straks worden toegelicht door minister Eurlings.

Verder hebben we vandaag gesproken over de integratiebrief. Een concept dat is opgesteld door minister Van der Laan. Die brief zal begin volgende week worden gefinaliseerd. De minister heeft de volle steun met zijn brief. Een aantal goede suggesties is nog naar voren gekomen. Ik dacht dat de minister zoeven daar ook nog iets over heeft gezegd en dat zal, wat ik ook heb begrepen, mogelijk dinsdag naar buiten komen. Dit wat betreft de zaken die vandaag aan de orde waren. Een lange vergadering, veel onderwerpen, maar ook belangrijke besluiten genomen.