Aangiftecampagne inkomstenbelasting 2008 van start

Het aangifteprogramma inkomstenbelasting 2008 is nu beschikbaar op de website van de Belastingdienst. Vóór 1 april 2009 moeten bijna 9 miljoen mensen aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over het jaar 2008 doen. Wie voor 1 april de aangifte indient, krijgt voor 1 juli bericht.

Vanaf 1 maart 2009 kunnen mensen die digitaal de inkomstenbelasting aangeven gebruik maken van de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA). De pilot VIA is een nieuwe service in het aangifteprogramma. Belastingplichtigen kunnen hiermee gegevens ophalen die de Belastingdienst op dat moment al in het bezit heeft. Deze gegevens bestaan onder andere uit het burgerservicenummer, de geboortedatum, de WOZ-waarde en loongegevens. Voor het downloaden van gegevens en voor het ondertekenen van de aangifte, is DigiD vereist.

Als extra service voor particulieren met een vraag over hun aangifte is de BelastingTelefoon (0800-0543) de gehele maand maart extra geopend op vrijdag van 17.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. De normale openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Vorig jaar ontving de BelastingTelefoon ruim twee miljoen vragen van particulieren over de aangifte inkomstenbelasting.

Voor wie graag hulp wil bij het invullen van de belastingaangifte is er de HUBA-campagne. Op diverse locaties wordt HUlp Bij Aangifte geboden door onder andere de Belastingdienst, vakbonden en ouderenbonden. Vorig jaar maakten ongeveer 700.000 mensen hier gebruik van.

De Belastingdienst besteedt dit jaar bij de controle van de aangifte over het jaar 2008 extra aandacht aan de aftrek van giften. Giften zijn alleen nog aftrekbaar als deze gedaan zijn aan een erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Deze zijn geregistreerd bij de Belastingdienst en terug te vinden op de website.

Informatie over de aftrek van giften of antwoorden op andere vragen over de aangifte 2008 zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.