De Jager vereenvoudigt productieketen Belastingdienst

Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft maatregelen genomen om de productieketen van de Belastingdienst flink te vereenvoudigen. Binnen de vier bedrijfsonderdelen die samen jaarlijks meer dan 150 miljoen blauwe enveloppen aan burgers en bedrijven versturen komt er een einde aan het zogeheten collegiaal management en zelfsturende teams.

Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft maatregelen genomen om de productieketen van de Belastingdienst flink te vereenvoudigen. Binnen de vier bedrijfsonderdelen die samen jaarlijks meer dan 150 miljoen blauwe enveloppen aan burgers en bedrijven versturen komt er een einde aan het zogeheten collegiaal management en zelfsturende teams en wordt er precies vastgelegd waarop managers in het productieproces aanspreekbaar zijn. Om de grote meerjarige ICT projecten beter beheersbaar te maken, worden deze in kleine overzichtelijke stukken onderverdeeld met steeds maximaal een jaar looptijd en een budget van maximaal 10 miljoen euro. Voor het opstarten van nieuwe ICT-projecten is voortaan vooraf toestemming nodig van de CIO (Chief Information Officer) en het nieuwe team IT-beleid. Het team ICT Regie en Architectuur gaat hierin op en krijgt meer bevoegdheden. Samen met het team IT-beleid toetst de CIO of de nieuwe opdrachten voldoen aan de daarvoor gestelde eisen. Tot slot worden bij de verschillende dienstonderdelen informatiemanagers aangesteld die bij nieuwe ICT-projecten de verantwoordelijkheid hebben om de ICT-eisen van tevoren en met behulp van business-cases in kaart te brengen. Een aparte verandermanager ondersteunt de CIO bij het doorvoeren van deze veranderingen. Met deze vereenvoudigingsmaatregelen moeten op termijn ook de kosten die de dienst voor ICT maakt omlaag kunnen. Daarvoor zal aanvullend onderzoek worden verricht. De Jager pleitte in de Kamer vaak voor vereenvoudiging van zowel wetgeving als uitvoering.

Deze maatregelen zijn het gevolg van het externe onderzoek dat de directeur-generaal van de Belastingdienst heeft laten uitvoeren. Het onderzoek volgde op de al eerder ingezette vereenvoudigingsoperatie, de aanstelling van een CIO in het managementteam en de oprichting van een apart team dat de regie voert over ICT architectuur bij de ontwikkeling van nieuwe systemen. Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer en is gekeken naar organisatiemodellen van soortgelijke organisaties waar voor het productieproces veel ICT systemen worden gebruikt.

De organisatieveranderingen zijn noodzakelijk om het functioneren van de productieketen en daarmee het productieproces van de Belastingdienst te waarborgen en te verbeteren. Daarom ligt de focus van de productieketen op korte termijn meer op het waarborgen van continuïteit van het productieproces en niet op innovatie.