Fiscale nieuwsflits 12 februari 2009

Deze fiscale nieuwsflits bevat een bericht over een regeling die ertoe strekt subsidies aan te wijzen die kunnen delen in een vrijstelling van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting vanwege het belang van de ontwikkeling en instandhouding van bos en natuur.

IB: wijziging Uitvoeringsregeling IB 2001 e.a.

Den Haag. Deze regeling strekt ertoe subsidies aan te wijzen die kunnen delen in een vrijstelling van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting vanwege het belang van de ontwikkeling en instandhouding van bos en natuur.

In art. 3.13, lid 1 onderdeel g Wet IB 2001 is de bevoegdheid opgenomen om, ten behoeve van de ontwikkeling en instandhouding van bos en natuur, regelingen aan te wijzen waarvan de voordelen voor een aan te wijzen gedeelte worden geacht niet tot de winst te behoren (fiscale vrijstelling). Inmiddels zijn reeds een aantal (subsidie)regelingen aangewezen.

De minister van LNV heeft onlangs laten weten dat de Europese Commissie goedkeuring heeft verleend aan een steunmaatregel. De goedkeuring heeft mede betrekking op de fiscale vrijstelling van de subsidies die vallen onder een viertal regelingen. Voor de jaren 2000 en 2001 betreft het een 90% vrijstelling van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting van deze subsidies en voor de jaren vanaf 2002 een 100% vrijstelling.

Deze regeling strekt ertoe deze subsidies aan te wijzen op grond van de hierboven genoemde wetsbepaling. Zij treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij, met de toelichting, wordt geplaatst (nr. 27) en werkt voor wat betreft art. I terug tot en met 1 januari 2000. Voor wat betreft art. II terug tot en met 1 januari 2001, voor wat betreft art. III terug tot en met 1 januari 2002 en voor wat betreft art. IV terug tot en met 1 januari 2007.

Besluit van 2 februari 2009, DB2009/11M, Wet IB 2001 3.13