Fiscale nieuwsflits 2 juni 2009

Deze fiscale nieuwsflits heeft een bericht over Wijziging Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving 2001.

Wijziging Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving 2001

Den Haag. De staatssecretaris heeft laten weten dat de Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving 2001 wordt gewijzigd teneinde de regeling van toepassing te laten zijn op bedrijfsmiddelen die zijn bestemd om telkens korte tijd te worden verhuurd.

Bedrijfsmiddelen die hoofdzakelijk bestemd zijn om ter beschikking te worden gesteld aan derden zijn uitgesloten voor de voor 2009 en 2010 ingevoerde willekeurige afschrijving op investeringen in het belang van de bevordering van de economische ontwikkeling. Doel van die uitsluiting is om te voorkomen dat ondernemingen die niet in aanmerking kunnen komen voor de regeling er op indirecte wijze toch gebruik van zouden kunnen maken.
Bij bedrijfsmiddelen die bestemd zijn om telkens voor korte duur te worden verhuurd, is de kans dat dit zich voordoet klein, terwijl het wel wenselijk wordt geacht de verhuurder gebruik te laten maken van de regeling. Daarom wordt nu een uitzondering gemaakt voor deze bedrijfsmiddelen (bijvoorbeeld speciaal gereedschap, hoogwerkers, bestelauto's en aanhangwagens). Op deze bedrijfsmiddelen mag - mits ook aan de overige voorwaarden is voldaan - voortaan willekeurig worden afgeschreven.

In artikel 13, lid 2, onderdeel i, van de Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving 2001 wordt daarom voor de puntkomma ingevoegd: uitgezonderd bedrijfsmiddelen die zijn bestemd om voor korte duur te worden verhuurd aan opeenvolgende huurders.

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst (nr. 97). De regeling werkt terug tot en met 1 januari 2009.

Besluit van 25 mei 2009, DB2009/249M, Wet IB 2001 3.34 en Uitv reg WA 13