Fiscale nieuwsflits 2 maart 2009

Deze fiscale nieuwsflits bevat twee berichten.

Belastingen op milieugrondslag

Den-Haag. Dit besluit is een herdruk van het besluit van 12 juni 2008, nr. CPP2008/1214M, dat hiermee wordt ingetrokken. Reden is dat de tijdelijke goedkeuring voor de kolenbelasting is vervallen in verband met de inwerkingtreding van de Wet van 3 juli 2008, stb. 262, tot wijziging van een aantal belastingwetten en enkele andere wetten.

Verder is aanleiding gevonden het besluit aan te vullen met enkele regelingen op het gebied van de vliegbelasting en de verpakkingenbelasting. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan enkele onbillijkheden van overwegende aard die zich bij de toepassing van de wettelijke regeling voor die belastingen kunnen voordoen. De tegemoetkomingen voor de vliegbelasting betreffen de toepassing van het begrip bestemming en de heffing van de belasting ingeval het vliegtuig wegens onvoorziene omstandigheden naar de luchthaven van vertrek moet terugkeren. De tegemoetkomingen voor de verpakkingenbelasting betreffen de heffing van de belasting op enveloppen en verkooppuntverpakkingen.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 40). Het werkt terug tot en met 20 februari 2009, de dagtekening van dit besluit. In afwijking hiervan treedt onderdeel 6 in werking met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2009.

Besluit van 20 februari 2009, CPP2009/120M, Wbm

Wijziging van enkele fiscale uitvoeringsregelingen

Den-Haag. De staatssecretaris heeft laten weten dat enkele fiscale uitvoeringsregelingen zijn gewijzigd. Het gaat om herstel van achterhaalde verwijzingen en verruiming van de mogelijkheden voor toepassing van eindheffing.


Deze ministeriële regeling wijzigt enkele fiscale uitvoeringsregelingen. Het betreft voornamelijk herstel van door wetswijziging achterhaalde verwijzingen. Daarnaast worden de mogelijkheden voor de toepassing van eindheffing verruimd. Het gaat hierbij om de toepassing van eindheffing op vergoedingen en verstrekkingen van dubbele huisvesting en op het voordeel ter zake van de terbeschikkingstelling van beveiligde auto's.

De regeling heeft geen budgettaire effecten. Dat geldt ook voor de verruimde mogelijkheden voor de toepassing van de eindheffing, aangezien hierbij het tabeltarief van toepassing is en het effect op inkomensafhankelijke regelingen te verwaarlozen is. Voor een zeer kleine groep inhoudingsplichtigen treedt een lichte stijging op van de administratieve lasten aangezien de catalogusprijs, na keuze voor eindheffing, moet worden gesplitst in het gedeelte dat in de reguliere bijtelling meeloopt en het aan beveiliging toerekenbare gedeelte, waarop de eindheffing mag worden toegepast.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant (nr. 40) worden geplaatst.

Besluit van 17 februari 2009, DB2009/83M, Wet IB 2001 8.14a en Lb 1964 31, 32ba en Inv wet 1990 26