Fiscale nieuwsflits 23 december 2008

Deze fiscale nieuwsflits bevat twee berichten over herziening fiscale boetebeleid en wijziging Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving 2001.

AWR/BBBB: herziening fiscale boetebeleid

Den Haag. Dit besluit betreft een integrale herziening van het fiscale boetebeleid van de belastingdienst. Dit in verband met een versoepeling, vereenvoudiging en modernisering van het boetebeleid.


De staatssecretaris legt in dit besluit zijn beleid neer voor het opleggen van bestuurlijke boeten bij de heffing van rijksbelastingen waarop Hoofdstuk VIIIA van de AWR van toepassing is. Het beleidsbesluit is ook van toepassing op regelingen die onder het bereik van dit hoofdstuk van de AWR zijn gebracht, zoals bijvoorbeeld de werknemersverzekeringen. Omdat zoveel mogelijk is aangesloten bij de paragraafindeling van de voorgangers van dit besluit komen bijvoorbeeld de volgende paragraafnummers in dit besluit niet voor: § 16 t/m § 20 en § 31.

In hoofdstuk 1 van het besluit staan de algemene bepalingen; in de hoofdstukken 2 en 3 respectievelijk de verzuim- en vergrijpboeten. Hoofdstuk 4 behandelt de bijzondere verzuimboeten en in hoofdstuk 5 tenslotte staan de overgangs- en slotbepalingen.

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2009 en is geplaatst in Staatscourant nr. 247.
Besluit van 9 december 2008, CPP2008/2386M, Awb Titel 5.1 en Awr Hoofdstuk VIIIA

IB: Wijziging Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving 2001

Den Haag. De staatssecretaris deelt mee dat de Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving 2001 is gewijzigd in verband met de investeringen in het belang van de bevordering van de economische ontwikkeling.

In de Najaarsnota die in november van dit jaar aan de Tweede Kamer is gezonden, is aangekondigd dat bij ministeriële regeling tijdelijk de mogelijkheid van willekeurige afschrijving wordt geopend. Hiermee wordt de liquiditeits- en financieringspositie van bedrijven die voor vervanging- of uitbreidingsinvesteringen staan, verbeterd.

Op die wijze ondersteunt het kabinet de investeringen van de particuliere sector. De maatregel geldt zowel voor IB- als Vpb-ondernemingen. Hij houdt in dat ondernemingen de mogelijkheid krijgen investeringen die in het kalenderjaar 2009 plaatsvinden, in twee jaar af te schrijven; maximaal 50 procent in 2009 en maximaal 50 procent in 2010.

De maatregel is gericht op investeringen in bedrijfsmiddelen die van direct belang zijn voor de economische ontwikkeling: investeringen in nieuwe materiële activa, met name outillage, transportmiddelen en vaste installaties in de open lucht. Technisch is dit vorm gegeven door alle nieuwe bedrijfsmiddelen aan te wijzen en daarop vervolgens een aantal uitzonderingen te maken. Hiervoor wordt verwezen naar de toelichting bij de regeling.

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2009. De regeling zal met de toelichting in de Staatscourant (nr. 246) worden geplaatst.
Regeling van 10 december 2008, DB2008/697M, Wet IB 2001 3.34 en 3.52 en Uitv reg WA 10, 13, 14 en 15