Fiscale nieuwsflits 26 februari 2009

Deze fiscale nieuwsflits bevat twee berichten over de wet op de invordering.

Inv Wet: terugbetaling voorschot inkomensafhankelijke zorgbijdrage

Den Haag. Dit besluit beschrijft de betalingsregeling voor burgers die een aan hen verleend voorschot in het kader van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet moeten terugbetalen.

Als van het inkomen van een burger meer inkomensafhankelijke zorgbijdrage is ingehouden dan hij over zijn bijdrage-inkomen verschuldigd is, stelt de inspecteur het bedrag van de teveel betaalde bijdrage bij beschikking vast. Vooruitlopend op die beschikking verleent de inspecteur, als aan de voorwaarden genoemd in art. 5.13 van de Regeling zorgverzekering wordt voldaan, een voorschot ter grootte van het vermoedelijk teveel betaalde bedrag. Het voorschot wordt vervolgens verrekend met het in de beschikking vastgestelde bedrag van de teveelbetaling. In het geval er na verrekening een terugvordering resteert, zijn bij de invordering daarvan de regels die gelden voor de inkomstenbelasting van overeenkomstige toepassing.

Er bestaat aanleiding om betrokkenen tegemoet te komen door hen in de gelegenheid te stellen de terugvordering te voldoen met behulp van een soepele betalingsregeling, in casu met een looptijd van twaalf maanden. Betaling moet plaatsvinden in gelijke maandelijkse termijnen met dien verstande dat de maandtermijn tenminste € 100 bedraagt. Dit ongeacht de betalingscapaciteit of de aanwezigheid van vermogen. Wanneer belanghebbende niet in staat is genoemd bedrag af te lossen, kan hij in aanmerking komen voor de (reguliere) betalingsregeling die is gebaseerd op de betalingscapaciteit.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 38).

Besluit van 11 februari 2009, CPP2009/239M, Inv Wet 1990

Wijziging Leidraad Invordering 2008

Den Haag. De staatssecretaris heeft laten weten dat de Leidraad Invordering 2008 is gewijzigd.

Het gewijzigde besluit dateert van 12 juni 2008, nr. CPP2008/1137M. Het werd voor het laatst gewijzigd bij besluit van 22 oktober 2008, Stcrt. 205, nr. CPP2008/2115M. In een toelichting bij het besluit wordt nader op de wijzigingen ingegaan.

Dit besluit treedt in werking op de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 38).

Besluit van 11 februari 2009, CPP2008/2552M, Inv wet 1990