Integrale handhavingsactie op en rond De Kanthoeve in Bakel

Op 25 maart 2009 hebben de gemeente Gemert-Bakel, politie en Belastingdienst een gezamenlijke handhavingsactie op en rond recreatiepark De Kanthoeve in Bakel gehouden. Bij de actie zijn zo’n duizend personen en een kleine 2600 voertuigen gecontroleerd.

De gemeente Gemert-Bakel wil recreatiepark De Kanthoeve zijn functie als toeristische verblijfsvoorziening teruggeven. Die is nu deels op de achtergrond geraakt doordat op het park ook andere activiteiten plaatsvinden die problemen veroorzaken. Deze handhavingsknelpunten bevinden zich ook op het werkgebied van de politie en Belastingdienst. Daarom is een integrale aanpak noodzakelijk.

De samenwerking is ook een logisch vervolg van het opnieuw bekrachtigen van het convenant Vrijplaatsen, in december 2008. Daarin hebben de 21 regiogemeenten, Politie en Belastingdienst afgesproken gezamenlijk op te treden als het gaat om gebieden waar misstanden en illegale praktijken voorkomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat op en rond De Kanthoeve dergelijke activiteiten plaatsvinden.

Gemeente

Medewerkers van de gemeente Gemert-Bakel richtten zich bij de integrale handhavingsactie vooral op bouw- en milieuzaken en bedrijfsactiviteiten. Tijdens de actie zijn 45 panden bezocht. Op alle locaties was aanleiding voor een nader onderzoek voor bouwen zonder vergunning. Er zijn geen milieuactiviteiten geconstateerd. Wel zijn er zeven dwangsommen voor een totaal van 56.000 € opgelegd. De gemeenteambtenaren stuitten verder op twee illegale café’s, meerdere locaties die werden onderverhuurd aan Polen en een lingeriezaak. Ook is een drankenhandel ontdekt waar nog vervolgonderzoek naar wordt gedaan. De VWA heeft een boeterapport opgelegd voor illegale horeca in het hoofdgebouw.

Politie

De politie controleerde tijdens staande controles in totaal 838 voertuigen met daarin 950 personen. De twee Automatische NummerPlaat Registratie (ANPR) voertuigen scanden 2472 voertuigen. Dat leverde 48 hits op. Verder zijn 42 bekeuringen uitgedeeld, voor onder meer het niet dragen van een gordel (10), negeren gesloten verklaring (24) en negeren stopteken. Ook is een aanhouding verricht wegens verboden wapenbezit. Een scooter is in beslag genomen omdat die niet verzekerd was. Op het park zijn twee hennepkwekerijen aangetroffen; een volledig ingericht zonder planten, een ander betrof een leegstaande locatie.

Belastingdienst

De Belastingdienst heeft tijdens een ANPR-controle 11.000 € aan openstaande belastingschulden geincasseerd. Daarbij werd beslag gelegd op 7 auto’s. Vier daarvan werden afgevoerd. Daarnaast heeft de Belastingdienst tien windhappers bezocht. Deze mensen zijn op het belastingkantoor uitgenodigd voor een gesprek over hun inkomen. Windhappers zijn personen waarvan geen geregistreerd inkomen of vermogen bekend is en die dus van ‘de lucht leven.’ Op het park troffen medewerkers ook de twee eerder genoemde kroegen en een uitzendbureau aan die als onderneming niet bij de Belastingdienst bekend zijn. Twee andere bedrijven zijn bezocht voor een boekenonderzoek. De douane heeft in totaal 9 waarschuwingen uitgedeeld voor BPM. Ook is een bekeuring voor rode diesel gegeven aan de bestuurder van een personenauto.

Inzet

Bij de gezamenlijke inzet zijn in totaal bijna honderd mensen ingezet. De actie begon om 05.00 uur en duurde tot ongeveer 12.00 uur. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan.