Tot nu toe ruim 1 miljoen euro naheffingen en boetes bij straattaxibedrijven

De Belastingdienst heeft na grootschalige controles bij risicovolle bedrijven in de taxibranche al ruim 1 miljoen euro aan naheffingen en boetes geïncasseerd.

Op basis van de verkregen gegevens uit de controles hebben 435 bedrijfsbezoeken in de straattaxibranche plaatsgevonden. Bij maar liefst 330 bedrijven zijn onregelmatigheden geconstateerd. Deze groep nam het niet zo nauw met onder andere het bijhouden van de administratie en het afdragen van belastingen. Daarop zijn aanvullende boekenonderzoeken gestart. Tot dusver is bijna 15 procent van deze onderzoeken afgerond. Aan 45 bedrijven zijn inmiddels naheffingen en boetes opgelegd van ruim 1 miljoen euro. De verwachting is dat medio 2009 alle eindresultaten bekend zijn.

Een interventieteam van de Belastingdienst, Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), Arbeidsinspectie, UWV, SIOD, SVB, politie, gemeenten en OM is verantwoordelijk voor de controles. Uit vooronderzoek in 2008 bleek dat ongeveer 45 procent van de risicovolle bedrijven in de taxibranche de administratie niet goed op orde had. Via waarnemingen op straat en de inzet van herkenbare flitsauto's zijn gegevens verzameld. Hiermee wordt extra informatie verkregen om onder andere de ritten- en omzetregistratie via boekenonderzoeken te kunnen controleren.

De boekenonderzoeken worden uitgevoerd door de Belastingdienst en IVW. Deze samenwerking zal ook in de toekomst worden gecontinueerd. De koepelorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer Taxi is vooraf geïnformeerd over de controles. Zij steunt deze actie omdat de bonafide taxibedrijven oneerlijke concurrentie ondervinden van hun malafide branchegenoten.