Verdubbeling inbeslagname nepsigaretten in 2008

De FIOD-ECD en de Douane hebben in 2008 ruim 204 miljoen illegale sigaretten onderschept. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2007.Van het totaal aantal onderschepte sigaretten werd meer dan de helft gevonden in de Rotterdamse haven. Meer dan de helft van de sigaretten was afkomstig uit China.

Als alle onderschepte sigaretten en tabak op de Nederlandse markt gebracht zouden zijn zou de Nederlandse schatkist ruim 32 miljoen euro zijn misgelopen.

Naast fiscale fraude is er vaak sprake van inbreuk op het merkenrecht van de fabrikant. Bij ruim 175 miljoen sigaretten (87%) kon met zekerheid worden vastgesteld dat het om namaak ging. Van de ruim 75 miljoen in beslag genomen sigaretten met bestemming Nederland bleek zelfs 99% merkvervalst te zijn.

Uit onderzoek van het RIVM van de in beslag genomen sigaretten blijkt dat in merkvervalste sigaretten het cadmiumgehalte gemiddeld 5 keer hoger en het loodgehalte gemiddeld 6 keer hoger is dan in echte sigaretten.

Voor het vinden van de sigaretten worden verschillende middelen ingezet. Naast de scan spelen ook de 14 tabakshonden van de Douane een belangrijke rol. In 2008 hebben zij ruim 75 miljoen sigaretten ontdekt (37% van de totale inbeslagname).