Verhagen wil Commissie van Wijzen voor aanpak terrorisme

Minister Verhagen wil dat een commissie van onafhankelijke experts plannen formuleert voor een betere juridische aanpak van de straffeloosheid van terrorisme. Die 'Commissie van Wijzen' moet adviseren hoe Nederland het internationale recht kan versterken om dat te bewerkstelligen.

"Vrijhavens voor terroristen zijn niet acceptabel, en berechting en bestraffing zijn een noodzakelijk onderdeel van stappen die internationaal gezet moeten worden om terrorisme uit te bannen", schrijft Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag mede namens de minister en staatssecretaris van Justitie aan de Tweede Kamer.

"Nederland pleit voor de modernisering van het internationale recht die noodzakelijk is voor een betere aanpak van terrorisme binnen het kader van de rechten van de mens. Nederland wil geen Guantanamo’s meer", zegt Verhagen, "maar terroristen mogen zeker niet vrijuit gaan. Daarom moet het internationale recht worden aangepast worden aan de moderne realiteit van het internationale terrorisme."

Mede op initiatief van Verhagen buigen internationale experts zich sinds 2007 na een startconferentie in kasteel Oud-Poelgeest over het verstevigen van de internationale strafrechtelijke samenwerking bij opsporing en vervolging van terroristen, terrorisme en het recht op zelfverdediging van staten, en de samenhang tussen mensenrechten en oorlogsrecht.