Zeeuwse schoolklas presenteert stripboek over Nederland en Amerika aan minister Verhagen

Minister Verhagen ontving vandaag, op Dutch-American Heritage Day, groep 8 van basisschool De Wilgenhof uit Middelburg. De leerlingen bestudeerden aan de hand van het stripboek Strijd om New York 4 eeuwen Nederlands-Amerikaanse betrekkingen. Zij brachten de minister daarvan verslag uit en zij spraken met hem over de band tussen beide landen en over het leven als minister van Buitenlandse Zaken.

In antwoord op vragen van de leerlingen legde Verhagen (Buitenlandse Zaken) uit dat Nederland op veel gebieden samenwerkt met de Amerikanen, dat hij president Obama heeft ontmoet en dat hij vorig jaar ongeveer 180 dagen in 't buitenland was. En dat hij zich ooit had voorgenomen geschiedenisleraar te worden.

Zeeuwse schoolklas presenteert stripboek over Nederland en Amerika aan minister Verhagen

De strip Strijd om New York volgt Henry Hudson bij zijn ontdekking van Manhattan en geeft een beeld van de strijd om het bestaan van de eerste kolonisten. Het stripalbum, gemaakt door voormalig Suske & Wiske tekenaar Marc Verhaegen en scenarist Jan Kragt, gaat vergezeld van een lespakket.

Alle basisscholen en middelbare scholen in Nederland krijgen een exemplaar van het boek. De scenarist en de tekenaar overhandigen de minister vanmiddag het eerste gesigneerde exemplaar van de strip. Vanaf dat moment is het stripalbum overal in Nederland te koop bij de boekhandel en stripwinkels.

De Middelburgse school mocht het stripboek als eerste lezen en in de les gebruiken omdat een beroemde Amerikaanse familie met Nederlandse voorouders uit de provincie Zeeland komt: de familie Roosevelt, die in 1650 emigreerde en 2 presidenten en een first lady voortbracht. Het Roosevelt Studiecentrum in Middelburg werkte mee aan de totstandkoming van de strip.

Op 16 november 1776 werd het oorlogsschip Andrew Doria in de haven van Sint-Eustatius begroet met een saluutschot. Met deze groet aan de Amerikaanse vlag erkende Nederland als eerste de zelfstandigheid van de Verenigde Staten. 215 jaar later riep president Bush sr. 16 november officieel uit tot Dutch-American Heritage Day. Inmiddels is het traditie deze dag aan beide kanten van de oceaan te vieren.