Nederland blijft piraterij aan Somalische kust bestrijden

De regering heeft besloten de Nederlandse bijdrage aan de EU-operatie Atalanta te verlengen. Deze heeft als doel piraterij voor de kust van Somalië te bestrijden.

De strijd tegen piraterij in de Golf van Aden begint vruchten af te werpen. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken):“Sinds het begin van de operatie in december 2008 is het aantal piraterij-incidenten toegenomen, maar het aantal geslaagde aanvallen is juist afgenomen.”

Om die reden wordt de Nederlandse deelname aan operatie Atalanta verlengd. "Maritieme bescherming van humanitaire transporten naar Somalië, waar miljoenen mensen afhankelijk zijn van humanitaire hulp, is onverminderd nodig. Bovendien zijn voor Nederland vrije en veilige scheepvaartroutes overal ter wereld van groot economisch, strategisch en veiligheidsbelang."

Van midden februari 2010 tot eind juni 2010 zet Nederland het luchtverdedigings- en commandofregat de Hr.Ms. Tromp in en het amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Witt.

Sinds 2008 draagt Nederland vier fregatten bij. Op dit moment voert Nederland het dagelijks commando over deze eerste maritieme EU-operatie vanaf het fregat Hr.Ms. Evertsen. Deze inzet eindigt in december 2009.

Nederland geeft door zijn bijdrage aan operatie Atalanta gevolg aan oproepen van de VN-Veiligheidsraad (resoluties 1814, 1816 en 1846 - 2008) om een gecoördineerde inzet voor de kust van Somalië te ondersteunen ter bescherming van humanitaire hulp en ter bestrijding van piraterij.