Verslag werkgroep Anti tax Fraud Strategy

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk: AFP/2009-745/ U

Betreft: verslag ATFS vergadering EUROFISC

Geachte Voorzitter,

Inleiding

Bij het Algemeen Overleg Ecofinraad van 4 november jongstleden, heb ik uw Kamer toegezegd verslag te doen van de onlangs gehouden werkgroep Anti Tax Fraud Strategy (ATFS) waarbij Eurofisc werd behandeld. Met deze brief wordt aan die toezegging gevolg gegeven. Overigens merk ik hierbij op dat ik erg blij ben met de aandacht die uw Kamer heeft voor dit voor Nederland belangrijke onderwerp, de bestrijding van BTW-fraude.

Verslag ATFS vergadering van 5 november 2009: eurofisc

Op de ATFS-vergadering stond de invoering van Eurofisc geagendeerd. Vooralsnog is daarbij gesproken over de verdere procedure om Eurofisc zo snel mogelijk handen en voeten te geven.

In de zogenoemde Recast voor de Verordening zijn de bepalingen opgenomen die een wettelijke basis voor het gebruik van Eurofisc geven en de uitgangspunten van de Ecofin van oktober 2008 vertalen. In de ATFS vergadering is aan de orde geweest in hoeverre deze uitgangspunten correct in de verordening zijn uitgewerkt.

Nederland heeft voorgesteld in kleiner werkgroepverband de implementatie voor te bereiden, mede ter ondersteuning van de gesprekken op raadsniveau over de Recast. Dit alles om zo min mogelijk tijd verloren te laten gaan. Het toekomstig Spaanse voorzitterschap (1e halfjaar 2010) bekijkt de mogelijkheden om dit vorm te geven. Nederland biedt daarbij natuurlijk alle ondersteuning aan.

Deze Recast is tot nu toe eenmaal besproken op Raadswerkgroepniveau. Nederland heeft, zowel in de Raadwerkgroep als bij de ATFS-vergadering, aangegeven dat Eurofisc ons na aan het hart ligt en daarom voorgesteld de Recast spoedig te agenderen voor een volgende Raadswerkgroep.

Op andere onderdelen van de Recast wordt nog discussie verwacht, daarom heeft Nederland ook voorgesteld Eurofisc af te splitsen en met voorrang te behandelen en in te voeren. De Commissie heeft laten weten hier thans niets voor te voelen.

Het Spaanse voorzitterschap heeft aangegeven hoge prioriteit aan de voortgang van Eurofisc te geven. Nederland wil bij deze implementatie graag een voortstuwende en verbindende rol vervullen.

Hoogachtend,

De Staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager