Overeenkomst Benelux-ministers samenwerking jeugdbeleid

De ministers van Jeugdzaken van de Benelux hebben vandaag een gezamenlijke langetermijnstrategie getekend voor het jeugdbeleid in de Benelux. De titel van de overeenkomst is ‘Gelijke rechten en kansen voor alle kinderen en jongeren’.

“Wij streven ernaar in de Benelux om ervaringen en goede voorbeelden uit te wisselen en zodoende te komen tot een jeugdbeleid dat aantoonbaar werkt”, zei de minister Rouvoet. Minister Rouvoet is voorzitter van het Benelux-jeugdoverleg.

De drie landen werken al geruime tijd samen op het gebied van jeugdzaken. Met de overeenkomst bevestigen ze dezelfde kijk te hebben op de voorwaarden voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het vormt de basis voor het Benelux-jeugdactieplan voor de periode 2009-2012. In Amsterdam wordt in december een gemeenschappelijk seminar gehouden, samen met Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Zij willen komen tot betere kennis van de situatie van kinderen en jongeren in de maatschappij. Ook gaan de landen de jongeren meer betrekken in het beleid en mobiliteit van de jeugd binnen de Benelux door bijvoorbeeld stages en vrijwilligerswerk.

De Benelux-landen streven naar versteviging van hun positie in onder meer in de Europese Unie. “Op het gebied van jeugd moet de Benelux de ambitie hebben een voortrekkersrol te vervullen in Europa en met name op het gebied van kinder- en jongerenparticipatie een standaard neerzetten die door andere EU-landen en in de Raad van Europa gevolgd kan worden”, aldus minister Rouvoet.