Verhagen spreekt met Thant Myint-U over Birma

Verhagen heeft tijdens een gesprek met Birma-analist Thant Myint-U zijn zorgen geuit over het gebrek aan democratisering in Birma, de onveranderd slechte mensenrechtensituatie in het land, de behandeling van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi (verlenging huisarrest) en het optreden van het leger tegen etnische groepen.

Doel van het gesprek was het uitwisselen van ideeën over de ontwikkelingen in Birma. Thant Myint-U is historicus, Birma-analist en kleinzoon van de vroegere secretaris-generaal van de Verenigde Naties U Thant. Hij staat bekend als een voorstander van meer engagement met Birma om de kansen op democratische ontwikkeling te vergroten.

Omdat jarenlange sancties tot nu toe niets hebben opgeleverd, zoekt Nederland - net als andere landen - naar instrumenten om positieve politieke ontwikkelingen in Birma te bewerkstelligen. De nieuwe regering in de Verenigde Staten heeft onlangs besloten een rechtstreekse dialoog met de Birmese machthebbers aan te gaan, in de hoop meer openheid te kunnen creëren en daarmee democratische ontwikkelingen in de aanloop naar de verkiezingen in 2010 te stimuleren.

Binnen de EU is een discussie op gang gekomen of eenzelfde richting zou moeten worden ingeslagen. Daarbij zou, identiek aan de aanpak van de VS, het bestaande sanctieregime van kracht blijven, in afwachting van positieve stappen van de zijde van het Birmese regime.

In het gesprek met Thant Myint-U werd van gedachten gewisseld over de mogelijkheden voor de internationale gemeenschap om effectiever invloed uit te oefenen op de ontwikkelingen in Birma.