Tour Krachtig Meesterschap

Staatssecretaris Van Bijsterveldt toert van maandag 30 november tot en met maandag 7 december een week lang door heel Nederland in het kader van de Kwaliteitsagenda Krachtig Meesterschap.

Om de kwaliteit van de lerarenopleidingen te versterken en de instroom in de opleidingen te vergroten heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt, in nauwe afstemming met het onderwijsveld, in 2008 de Kwaliteitsagenda Krachtig Meesterschap uitgebracht. Hiervoor is ruim 100 miljoen euro beschikbaar. "Met deze maatregelen willen we drie vliegen in één klap slaan. Het versterken van de kwaliteit van de huidige lerarenopleidingen, meer academici winnen voor de klas én meer differentiatie in de opleiding en het leraarsvak", aldus Van Bijsterveldt.

Tijdens de Tour Krachtig Meesterschap bezoekt de staatssecretaris een groot aantal lerarenopleidingen in het land om inzicht te krijgen hoe de lerarenopleidingen invulling geven aan de maatregelen uit deze kwaliteitsagenda en waar eventuele knelpunten liggen.

Van Bijsterveldt spreekt tijdens deze week onder meer in Amsterdam, Zwolle, Nijmegen en Leiden met talloze studenten en docenten van de lerarenopleiding over de voortgang van de educatieve minor, de kwaliteit van de pabo's en onder andere de inzet van meer academici voor de klas. Ook volgen er gesprekken met studenten in opleiding die hun eerste ervaring hebben opgedaan in de klas. Met deze ronde wil de staatssecretaris de voortgang bewaken van de kwaliteitsagenda en ondersteunt de opleidingen bij het realiseren van deze ambities.

Op de laatste dag van deze ronde, maandag 7 december, ontvangt Van Bijsterveldt in Den Haag de zogenaamde Kennisbasis uit handen van de hbo-raad. Deze kennisbasis beschrijft wat een startbekwame docent in het basisonderwijs tenminste moet kennen en kunnen. De basis is opgesteld door docenten van de lerarenopleidingen, experts binnen hun eigen vakgebied, en gevalideerd door een externe groep van binnen- en buitenlandse deskundigen.