Eerste vrouwelijke voetpatrouille in Uruzgan

In Afghanistan vond afgelopen dagen de eerste geheel vrouwelijke voetpatrouille plaats. Een speciaal samengestelde vrouwelijke eenheid van burgers en militairen zocht in het district Chora contact met Afghaanse vrouwen.

Het verbeteren van de positie van de vrouwen is naast opbouw en ontwikkeling een van de taken van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT).

Patrouille

De bijzondere patrouille trok onder andere langs ‘Cemetery Hill’, waar Afghaanse vrouwen traditioneel rond het offerfeest bij elkaar komen. Dit bood een uitgelezen kans om met de vrouwen te spreken zonder dat de mannen daarbij toekeken. Het PRT is van plan de komende maanden nabij ‘Cemetery Hill’ een vrouwenpark aan te leggen waar de vrouwen elkaar kunnen ontmoeten. De vrouwen juichten dit plan van harte toe, bleek uit de gevoerde gesprekken.

Terreurbewind

"Er is niemand die meer geleden heeft onder het terreurbewind van de Taliban dan de vrouwen van Afghanistan", zegt PRT directeur Michel Rentenaar, "In Uruzgan is de scheiding tussen mannen en vrouwen traditioneel groot. Vrouwen bereik je met andere vrouwen. Daarom is een vrouwelijk peloton van militairen en burgers geformeerd die deze klus kunnen oppakken." Dit initiatief wordt waarschijnlijk ook op andere locaties overgenomen.

Defensievrouwen

De patrouille vond toevallig plaats in een week waarin er 2 evenementen zijn waarin Defensievrouwen centraal staan. Vanavond opent staatssecretaris Jack de Vries een feest vanwege het 65-jarige jubileum van vrouwen binnen de krijgsmacht. Morgen spreekt minister Eimert van Middelkoop op de conferentie ‘Woman in War Zones’ over vrouwen in conflictsituaties.