Fiscale nieuwsflits 1 december 2009

Deze fiscale nieuwsflits heeft een bericht over besluit omzetbelasting, diverse kostenposten bij uitbestede werkzaamheden.

OB: diverse kostenposten bij uitbestede werkzaamheden


Dit besluit betreft een samenvoeging en actualisering van diverse eerdere besluiten over de verschuldigdheid van omzetbelasting. Er wordt ingegaan op het al dan niet tot de vergoeding rekenen van bedragen die ondernemers aan hun opdrachtgevers/cliënten in rekening brengen (doorberekenen) in verband met door derden verrichte handelingen.

In verschillende beroepen komt het regelmatig voor dat ten behoeve van een opdrachtgever/cliënt een derde wordt ingeschakeld. Daarbij rijst de vraag of de kosten die de derde in rekening brengt en die de belastingplichtige aan zijn opdrachtgever/cliënt doorberekent, al dan niet tot de belastbare vergoeding behoren.

In onderdeel 3.1 wordt aangegeven wanneer doorberekende kosten een 'doorlopende post' vormen en daarom niet tot de vergoeding behoren. In de onderdelen 3.2 en 3.3 wordt ingegaan op de situatie dat een derde kosten in rekening brengt met respectievelijk zonder berekening van btw. In de laatste situatie wordt ter voorkoming van administratieve lastenverzwaring een goedkeuring getroffen.

Ten slotte gaat het besluit in op het al dan niet tot de vergoeding rekenen van de rente over bij een dienstverlener berustende bedragen (onderdeel 4), van de kosten die opkomen bij een verkoop 'vrij op naam' (onderdeel 5) en van geliquideerde kosten (onderdeel 6).

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant (stcrt-2009-18103) waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 23 november 2009, de datum van dit besluit.

Besluit van 23 november 2009 nr. CPP2009/674M, Ob 1968 8 en Btw-Rl 2006/112/EG 73 en 79