Video: Eindniveau lerarenopleiding vastgelegd

Vandaag heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt de zogenaamde kennisbases in ontvangst genomen, uit handen van Doekle Terpstra (voorzitter HBO-raad).

Er zijn kennisbases voor rekenen/wiskunde en taal van de pabo's, en voor achttien vakken in de tweedegraadslerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs. In iedere kennisbasis staat vastgelegd wat studenten ten minste moeten kennen om te kunnen afstuderen.

"De kennisbases zijn een zeer belangrijke stap om de kwaliteit van de lerarenopleidingen te verhogen. Die kwaliteit moet staan als een huis en boven alle twijfel verheven zijn. Ik ben blij en trots dat de kennisbases er nu zijn. Vooral omdat hieraan zo hard gewerkt is door scholen, docenten en de opleidingen", aldus Van Bijsterveldt.

Op de pabo's zorgen de vandaag gepresenteerde kennisbases voor een toename van de studielast voor het reken- en taalonderwijs. De 2e graads lerarenopleidingen hebben voor bijna alle schoolvakken per lerarenopleiding een kennisbasis beschreven. De hogescholen hebben gezamenlijk afgesproken toe te werken naar onderwijs aan aankomend docenten dat voor 50% uit vakkennis bestaat. De vakkennis neemt hiermee een grotere rol in dan voorheen het geval was.

De kennisbases zijn opgesteld door docenten van de lerarenopleidingen en getoetst door deskundigen vanuit het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs, wetenschappers en vakdeskundigen. De kennisbases zijn van onderop ontstaan en gelegitimeerd en gevalideerd door het werkveld.

Het vaststellen van de kennisbasis is één van de maatregelen die voortvloeit uit de Kwaliteitsagenda 'Krachtig Meesterschap' om de kwaliteit van de lerarenopleidingen te vergroten. Staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft in nauwe afstemming met het onderwijsveld, in 2008 de Kwaliteitsagenda Krachtig Meesterschap uitgebracht. Hiervoor is ruim 100 miljoen euro beschikbaar.

Vandaag hebben staatssecretaris Van Bijsterveldt en de HBO-Raad meerjarenafspraken ondertekend. Hierin is onder meer vastgelegd hoe de kwaliteit van de lerarenopleidingen zal worden versterkt. Tevens worden afspraken gemaakt over toetsing en normering van de nieuwe kennisbases. Hiertoe wordt de Landelijke Examen Commissie ingesteld.