Regeringen Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland roepen op tot verantwoordelijk gedrag in nieuw seizoen walvisvaart

De regeringen van Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland roepen de betrokken partijen bij de walvisvangst, zowel walvisvaarders als demonstranten, op tot verantwoordelijk gedrag.

Dit schrijft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag in een gezamenlijke verklaring met zijn Australische en Nieuw-Zeelandse collega’s Smith en McCully.

Tegelijk houden de 3 landen vast aan hun verzet tegen de walvisvangst voor zogenaamd wetenschappelijke doeleinden. De ministers spreken hun grote teleurstelling uit over de afvaart van de Japanse walvisvloot richting Stille Zuidzee.

De afgelopen jaren hebben de landen op ministerieel en diplomatiek niveau hun verzet nadrukkelijk verwoord, zowel in rechtstreekse contacten als in internationaal verband, zoals de International Whaling Commission.

De ministers zijn zich ervan bewust dat het komende Japanse walvisvaartseizoen vermoedelijk opnieuw leidt tot protest, onder meer met inzet van de Steve Irwin, het in Nederland geregistreerde schip van Sea Shepherd, en de Ady Gil, dat in Nieuw-Zeeland staat ingeschreven.

De regeringen respecteren het recht op vreedzaam protest, aldus de ministers. Maar tegelijk stellen zij gevaarlijke of gewelddadige acties te veroordelen, of die nu komen van demonstranten of van walvisvaarders. Zij zeggen er van uit te gaan dat onrechtmatige acties worden afgehandeld in overeenstemming met internationale en nationale wetgeving.

De Stille Zuidzee is een verafgelegen en onherbergzaam gebied waar vijandige incidenten grote risico’s met zich meebrengen en de mogelijkheden voor hulp of redding klein zijn. "Onze regeringen roepen alle partijen op zich terughoudend op te stellen en de veiligheid op zee de hoogste prioriteit te geven", schrijven de 3 ministers.

Binnenkort zal Australië, in samenwerking met Nieuw-Zeeland, leiding geven aan een groot walvisonderzoek in Antarctica dat antwoord moet geven op de belangrijkste onderzoeksvragen op het gebied van het behoud van de walvis. Daarbij worden geen dodelijke technieken gebruikt.

Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland nemen deel aan diplomatiek overleg over de toekomst van de International Whaling Commission. Zij zijn er van overtuigd dat diplomatie de beste vooruitzichten biedt voor het behoud van de walvis.