Samenwerking markt en overheid bij aanpak vijandige computernetwerken

'Stevige samenwerking tussen markt en overheid bij de aanpak van vijandige computernetwerken.' Dat is volgens staatssecretaris Heemskerk één van de acties die het dinsdag 8 december 2009 gelanceerde Platform Internetveiligheid moet gaan oppakken

Heemskerk lanceerde samen met minister Hirsch Ballin van Justitie en diverse marktpartijen het Platform Internetveiligheid. Met dit Platform willen overheid en marktpartijen meer samen optrekken. "Door betere samenwerking kunnen we het internet veiliger maken. Nog teveel consumenten zijn de dupe van malafide praktijken. Ook tast cybercrime het vertrouwen van de consument in ICT aan", aldus Heemskerk.

Vijandige computernetwerken

De focus van het platform ligt op het verhogen van de internetveiligheid voor de consument door onder meer het voorkomen van strafbare en/of onrechtmatige zaken. In het nieuwe platform worden hierover concrete afspraken gemaakt. Naast de supervisie van reeds gestarte initiatieven zoals de gedragscode waarmee illegale sites kunnen worden verwijderd en de bestrijding van vijandige computernetwerken, staan ook onderwerpen op de agenda als 'phishing' (stelen van bankgegevens) en opsporing versus privacy. Eén van de andere actuele onderwerpen die het nieuwe platform oppakt is de aanpak van kinderporno op internet.

Botnets

Bij vijandige computernetwerken -zogenaamde botnets- gaat het om een collectie van aan elkaar gekoppelde computers die zijn overgenomen door een derde zonder dat men daar erg in heeft. De netwerken zijn veelal opgezet met kwade bedoelingen. Eerder dit jaar hebben de internetserviceproviders afspraken gemaakt over hoe ze zombiecomputers in hun netwerken beter kunnen aanpakken. Op initiatief van OPTA hebben bijna alle ISP's (> 95% van de markt) afgesproken dat zij informatie over botnets uitwisselen, bots in hun eigen netwerken isoleren en de gebruikers helpen om hun computer schoon te maken. Allemaal hebben ze zich aan deze aanpak gecommitteerd. Dit project en de verdere strijd tegen botnets wordt ook in het nieuwe platform ondergebracht.

Samenstelling

Het nieuwe Platform staat, onder leiding van Roger van Boxtel. Leden van het platform zijn naast de twee bewindslieden de bestuursleden van de marktpartijen als KPN, UPC, Ziggo, Vodafone Nederland, SIDN, DHPA en Microsoft Nederland. ECP-EPN faciliteert het platform.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: