Verhagen: Nog geen maatregelen tegen Turkije

Minister Verhagen is ‘diep teleurgesteld’, omdat Turkije nog niet heeft voldaan aan het Ankaraprotocol. De Turkse havens voor Cypriotische schepen zijn nog steeds niet geopend en de vliegvelden nog niet open voor Cypriotische vliegtuigen. “Ik verlang dat Turkije concrete stappen zet.” Dit heeft minister Verhagen gezegd in de vergadering van de EU-ministers van buitenlandse zaken in Brussel.

Maar het is volgens minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) niet het juiste moment om Turkije met extra sancties te straffen. “Dan zouden we de plank mis slaan. Turkije is een belangrijke partner in de Navo, in Afghanistan, in Bosnië. We moeten er voor waken ons zo op te stellen dat Turkije zich van ons afwendt en aansluiting zoekt bij landen als Iran of andere radicale krachten,” aldus Verhagen.

Er zijn volgens de minister al keiharde afspraken: over acht onderwerpen van de onderhandelingen wordt niet gesproken en geen van de andere onderwerpen wordt afgesloten, voordat Turkije aan haar verplichtingen voldoet. Mijn opstelling is niet veranderd: we zijn strikt, maar fair.”

Het doel van het beleid ten opzichte van Turkije is altijd geweest te streven naar een modern en democratisch Turkije dat volledig aan de EU-criteria voor toetreding voldoet. Het toetredingsproces is daartoe een belangrijk instrument. “Het is bijvoorbeeld duidelijk dat de toenadering tussen Turkije en Armenië, of het begin van een discussie over de plaats van de Koerden in Turkije door de druk van dit toetredingsproces tot stand is gekomen.”

In de vergadering van de EU-ministers is ook over het Midden-Oosten gesproken. “Daarbij is nogal wat gedoe ontstaan over Jeruzalem. Alsof de EU vooruit loopt op de vredesonderhandelingen. Dat willen we zeker niet. Daarom houden we vast aan eerdere EU-besluiten: In een vreedzame tweestatenoplossing moet Jeruzalem de hoofdstad worden van Israel en van een onafhankelijke en democratische Palestijnse staat.”

Het is volgens Verhagen van groot belang dat die onderhandelingen zo snel als mogelijk van start gaan. En dat niet in Oost-Jeruzalem door middel van huisuitzettingen de facto daarop vooruit wordt gelopen. Beide partijen, zowel de Israelische regering als de Palestijnse Autoriteit, zullen bij deze onderhandelingen een ‘veer moeten laten’. “Dat is lastig uit te leggen aan achterbannen, maar het is wel nodig om vrede in het Midden-Oosten te krijgen.”

De EU-ministers hebben zich ten slotte zeer kritisch uitgelaten over Iran. Recente besluiten van Iran voor uitbreiding van de verrijkingsinstallaties zijn volgens Verhagen ‘een regelrechte provocatie’. “Het moment dat we over extra sancties moeten besluiten nadert met rasse schreden.”