Verhagen tevreden over samenwerking Servië met het Joegoslavië-tribunaal

Minister Verhagen is tevreden met het besluit van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken om het interim-akkoord met Servië met ingang van 1 januari a.s. in te laten gaan.

Dit besluit viel na een positief rapport van hoofdaanklager Brammertz van het Joegoslavië-tribunaal. Verhagen (Buitenlandse Zaken) steunde ook het verzoek van Brammertz om de druk op Servië te houden door nu niet akkoord te gaan met ratificatie van de stabilisatie- en associatie-overeenkomst met Servië.

Volgens Brammertz werkt Servië op dit moment op alle punten goed mee met het tribunaal. Die samenwerking is echter niet vanzelfsprekend; de druk op Servië moet dan ook gehandhaafd worden om Servië aan te sporen met het tribunaal te blijven samenwerken.

Verhagen onderstreepte dat het oordeel van Brammertz zwaar weegt. "Ik wil niet méér aanklager zijn dan de aanklager zelf. Maar we moeten het doel niet uit het oog verliezen: aanhouding van de voortvluchtige Mladic en Hadzic. Door de goede samenwerking met Servië is dat een stap dichterbij gekomen. Om die reden is dit het moment om een concrete stap te zetten," aldus Verhagen.