97 procent woningcorporaties ondertekent vaststellingsovereenkomst vennootschapsbelasting

In totaal 97 procent van de ruim vijfhonderd corporaties die bij Aedes zijn aangesloten ondertekent de vaststellingsovereenkomst vennootschapsbelasting.

Dat bleek vandaag tijdens de ondertekening van de overeenkomst door Belastingdienst. De corporaties kiezen hiermee voor duidelijkheid en langdurige zekerheid over de toepassing van de vennootschapsbelasting en een lichter controleregime door de Belastingdienst.

Om de vaststellingsovereenkomst in werking te laten treden, moest tenminste zeventig procent van de corporaties de VSO ondertekenen. Aan die voorwaarde werd al begin april ruimschoots voldaan. In de VSO wordt rekening gehouden met vijf verschillende klassen woningcorporaties. Deze corresponderen met verschillende vastgoedactiviteiten van de verhuurders. Binnen deze klassen ondertekenden 87 procent van de kleinere woningcorporaties en bijna honderd procent van de grotere corporaties de VSO. De vaststellingsovereenkomsten zijn individuele overeenkomsten tussen de Belastingdienst en de woningcorporaties.

Aedes en de Belastingdienst namen het initiatief voor het opstellen van de overeenkomst naar aanleiding van wijziging van de wet op de vennootschapsbelasting per 1 januari 2006. Hierdoor moeten woningcorporaties over hun commerciële activiteiten belasting betalen. Zonder de VSO zouden de ruim vijfhonderd corporaties steeds afzonderlijk bij de Belastingdienst moeten aankloppen met vragen over de interpretatie en toepassing van de regeling voor hun individuele situatie. De woningcorporaties willen met de ondertekening van de VSO het signaal afgeven dat zij hun fiscale verplichtingen goed geregeld hebben.

Overigens heeft ook een aantal van de niet-georganiseerde woningcorporaties aangegeven de VSO te willen ondertekenen.