Aanhoudingen in omvangrijke fraudezaak

De FIOD-ECD heeft samen met de Belgische autoriteiten op 21 en 30 mei op diverse plaatsen in Nederland en België in totaal elf aanhoudingen verricht vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar internationale fraude.

FIOD-ECD onderzoek naar internationale fraude

De betrokken personen worden onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, faillissement- en belastingfraude. Op diverse woon- en bedrijfsadressen zijn doorzoekingen geweest en administratie is in beslag genomen.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op een aantal verdachten dat betrokken is bij internationale fraude met, onder meer, blanco beeld- en geluiddragers. Vermoedelijk is gebruik gemaakt van valse (transport)bescheiden waarmee de goederen binnen Europa 'zwart' werden afgezet. Zowel in Nederland als in andere Europese landen werden belasting en heffingen ontdoken. Daarnaast worden betrokkenen verdacht van het niet of niet juist doen van aangiften omzetbelasting (valse facturen). Vermoedelijk werd gebruik gemaakt van zogenaamde Missing Traders (Plof BV's). Het nadeel loopt in de miljoenen.