Andere opzet BPM bij buitenlandse leaseauto

De heffing van de Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) op auto’s die in het buitenland worden gehuurd en in Nederland worden gebruikt, krijgt een andere opzet. Dit staat in een nota van wijziging op het Belastingplan 2007 die maandag 16 oktober naar de Tweede Kamer is gegaan.

In plaats van een tijdsevenredige BPM komt nu een algemene teruggaaf van BPM bij export naar een ander EU-land of een land uit de Europese Economische Ruimte (EER). Eerst moet de volledige BPM worden voldaan waarna bij beëindiging van het gebruik in Nederland wordt teruggegeven, verminderd volgens een (bij ministerië le regeling vast te stellen) tabel. De teruggaaf gaat niet alleen gelden voor buitenlandse leaseauto's. Een verruiming is dat de teruggaaf ook gaat gelden voor Nederlands gekentekende motorvoertuigen die naar een EU- of EER-land worden uitgevoerd.

Bovendien wordt de BPM-vrijstelling voor kortstondig gebruik verlengd van een week naar een maand. De teruggaafregeling zal gelden voor motorvoertuigen met registratiedatum - of voor buitenlandse leaseauto's de datum van het eerste gebruik in Nederland - op of na 16 oktober 2006.

Reden voor een BPM-maatregel voor buitenlandse leaseauto's is een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

In de nota van wijziging is op verzoek van de Tweede Kamer bepaald dat ook zelfstandig ondernemers van 65 jaar en ouder recht krijgen op (de helft van) de zelfstandigenaftrek. Ook zijn de fiscale afdracht voor de werkgever voor speur- en ontwikkelingswerkers en de afdrachtvermindering voor zeevarenden verruimd.