Antwoorden op kamervragen over afschaffen aangiftediskette

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: DGB 2007-05002 U

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de schriftelijke vragen van het lid J. Kortenhorst over de afschaffing van de aangiftediskette.

De Staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

Antwoorden op vragen van het lid J. Kortenhorst over de afschaffing van de aangiftediskette.

Vraag 1.

Kent u het bericht dat de fiscus de belastingdiskette wil afschaffen, met als gevolg dat duizenden mensen in de problemen komen met hun belastingaangifte?

Antwoord

Ja.

Vraag 2 en 3

Is het u bekend dat in 2005 1.811.200 mensen en in 2006 1.164.600 mensen gebruik maakten van de aangiftediskette? Hoe hoog zijn de additionele kosten van de instandhouding van de aangiftediskette?

Antwoord

In 2005 is de aangiftediskette aan 713.382 personen uitgereikt en in 2006 aan 488.621 personen. Het aantal ontvangen aangiften op diskette is groter dan het aantal uitgereikte aangiftediskettes. Dit is mogelijk omdat men een aangifte kon downloaden van het internet en vervolgens op diskette kon insturen. Ook is het mogelijk om op één diskette meer aangiften te plaatsen (denk bijvoorbeeld aan de partneraangiften, op de diskettes van de Hulp bij Aangifte (HUBA) staan soms 200 aangiften). De aangiftediskette werd tot en met 2006 ook gebruikt door de hulp-bij-aangifte partijen. Zij stoppen hiermee met ingang van 2007. Het aantal aangiften dat per diskette wordt ingediend neemt daarom met ingang van 2007 zeer fors af. De hulp-bij-aangifte partijen leverden in 2006 ruim 360.000 aangiften per diskette in.

In januari 2008 zal aan zo’n 350.000 personen een aangepaste uitnodigingsbrief voor het doen van aangifte verzonden worden. Hierin worden zij er wederom op gewezen dat het niet meer mogelijk is om aangifte te doen per diskette. Omdat uit het onderzoek is gebleken dat van de diskettegebruikers 70% wel over internet beschikt - en daarmee op digitale wijze aangifte kan doen - is de verwachting dat zo’n 100.000 personen een oplossing gaan zoeken: zij kunnen gebruik maken van de hulp-bij-aangifte campagne, kiezen voor uitwijk naar papieren aangifte of een beroep doen op familie, vrienden of kennissen.

De directe additionele kosten om de aangiftediskette in stand te houden bedragen ongeveer 1 miljoen euro; daarnaast zijn er nog kosten die samenhangen met de verwerking binnen de Belastingdienst. Bij de besluitvorming heeft niet alleen het kostenaspect een rol gespeeld. Vanuit een oogpunt van dienstverlening wordt, mede op wens van uw Kamer, bij het aangifteprogramma steeds meer ondersteuning bij de invulling gegeven.

Deze ondersteuning, die ook dient om op zichzelf complexe regelgeving voor de burger te vertalen in hanteerbare invulregels, heeft een zodanige omvang dat het programma te groot is voor de diskette. Voor het programma 2006 gold al dat een aantal van deze functionaliteiten moest worden verwijderd om het programma nog op diskette te kunnen aanbieden. Daardoor neemt het niveau van de dienstverlening en daarmee het gemak voor de burger fors af.

Vraag 4.

Heeft deze maatregel ook consequenties voor de gedrukte versie van het aangifteformulier?

Antwoord

De afschaffing van de aangiftediskette heeft geen enkel gevolg voor de gedrukte versie van het aangifteformulier. Aangifte via deze weg, naast digitale aangifte via internet, blijft gewoon mogelijk.

Vraag 5

Bent u bereid uw besluit te heroverwegen en het advies van Nationale Ombudsman over te nemen, waardoor de belastingdiskette langer verstrekt zal worden?

Nee. De afschaffing van de aangiftediskette is een weloverwogen besluit in augustus 2006 geweest en het is meegedeeld aan de gebruikers van de diskette in de uitnodigingsbrief tot het doen van aangifte in januari/februari van dit jaar. Er zijn bij de Belastingdienst vrijwel geen klachten over de afschaffing van de aangiftediskette ontvangen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de disketteaangevers voldoende andere middelen tot hun beschikking hebben om hun aangifte in te kunnen dienen. Slechts een beperkt deel gaf tijdens het onderzoek vorig jaar aan dat men nog niet weet hoe men de aangifte in 2007 wil indienen. Deelname aan de hulp bij aangifte kan voor deze personen een mogelijke oplossing zijn.