Antwoorden op kamervragen over belasting voor private equity managers

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk) 28 juni 2007

Ons kenmerk: DB 2007-00339 M

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden Irrgang en Karabulut (beiden SP) over belasting voor private equity managers.

De staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

Antwoorden naar aanleiding van schriftelijke vragen van de leden Irrgang en Karabulut (beiden SP) over belasting voor private equity managers (ingezonden 28 juni 2007).

Vraag 1
Is het waar dat over de winsten die private equity managers maken “veelal” niet het toptarief wordt geheven maar slechts 1,2% belasting per jaar?

Vraag 2
Betaalt een schoonmaakster in Nederland gemiddeld meer belasting dan een private equity manager?

Vraag 3
Vindt u de beloning die deze managers krijgen in de vorm van “carried interest” variabel inkomen dat belast moet worden tegen het toptarief van 52 procent?

Vraag 5
Bent u bereid de huidige wetgeving aan te scherpen als blijkt dat deze onvoldoende is om te voorkomen dat een schoonmaakster in Nederland meer belasting betaalt dan een private equity manager?

Een aan een in dienstbetrekking werkzame private equity manager toegekende carried interest-beloning wordt als uitgangspunt belast als loon (loon in de vorm van een recht). Loon, of dat nu wordt verdiend door een schoonmaakster óf een private equity manager, wordt in Nederland op dezelfde wijze in de progressieve belastingheffing betrokken (box 1). “Carried interest”-structuren doen zich echter in verschillende verschijningsvormen voor. De exacte fiscale behandeling van een toegekende carried interest-beloning is daarbij afhankelijk van de situatie die aan de orde is. De fondsen en hun managers kunnen behoefte hebben aan zekerheid vooraf. In voorkomende gevallen voert de Belastingdienst vooroverleg om tot afspraken te komen. Overigens wordt voor de goede orde opgemerkt dat het tarief in box 3 30% bedraagt.

Vraag 4
Lopen hierover op dit moment rechtszaken van de Belastingdienst? Zo ja, wanneer zijn naar verwachting de uitspraken bekend? Zo neen, kunt u aangeven in hoeverre deze discussie ook speelt in de Versatel zaak?

Voor zover mij bekend lopen er over de belastingheffing van managers van private equity structuren momenteel geen rechtszaken.
Over een individuele casus kan ik op grond van de geheimhoudingsplicht van artikel 67 Algemene wet inzake rijksbelastingen geen mededelingen doen.

1 Financieel Dagblad, 26 juni 2007.