Beantwoording kamervragen BTW-tarieven online kranten

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk) 26 januari 2007 2060706240

Ons kenmerk: DV 2007-00053 U

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Van der Ham over BTW-tarieven van online kranten.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,
G. Zalm

Antwoorden naar aanleiding van schriftelijke vragen van het lid Van der Ham (D66) over BTW-tarieven van online kranten.

Vraag 1 en 2
Is het bericht waar dat u positief staat tegenover het verlagen van het BTW-tarief voor online kranten? Wat was de uitkomst van de in het bericht genoemde raadsvergadering hierover?
Wat is de huidige stand van zaken omtrent het aanpassen van de BTW-tarieven van online kranten aan de tarieven die gelden voor gedrukte kranten in Nederland en in de Europese Unie? Wat is de stand van zaken omtrent de BTW-tarieven voor cd-roms in het onderwijs?

Het bericht betreft de vergadering van de Ecofin Raad van 6 en 7 november 2006 waar gesproken is over het toepassen van het verlaagde omzetbelastingtarief voor pers online. Zoals aangegeven in het verslag (Tweede Kamer, vergaderjaar 2006-2007, 21501-07, nr. 542) heb ik daarbij aangegeven mij te kunnen vinden in het idee om de ongelijke BTW-behandeling voor geschreven pers (verlaagd tarief toegestaan) en electronische persdiensten (verlaagd tarief niet toegestaan) te elimineren. In dat kader heb ik ook aandacht gevraagd voor de bestaande ongelijke behandeling van schoolboeken en didactische CD-ROMS.
De Europese Commissie heeft toegezegd de onderhavige kwestie mee te zullen nemen in haar rapport over de werking van het verlaagde BTW-tarief dat medio 2007 zal worden gepresenteerd. Nadere discussie en besluitvorming zullen plaatsvinden na publicatie van het rapport rond medio 2007.

Vraag 3
Bent u bereid deze tarieven te verlagen? Zo ja, naar welk percentage en wanneer kan een aanpassing van deze tarieven worden verwacht? Zo neen, waarom niet?

Nationale maatregelen zijn pas mogelijk na Europese besluitvorming. Het is aan het volgende kabinet dan hierover te besluiten.