Beantwoording mondelinge vragen inzake thuiszorg

Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Ons kenmerk: DGB 2007-06297 U

Geachte voorzitter,

Conform de toezegging van staatssecretaris Bussemaker ontvangt u hierbij de antwoorden op de tijdens het mondelinge vragenuurtje van dinsdag 4 december j.l. door mevrouw Koşer Kaya en door mevrouw Van Gijlswijk gestelde vragen.

Mevrouw Koşer Kaya heeft gevraagd of het juist is dat de Belastingdienst zzp-ers meldt dat zij als zzp-er niet kunnen werken in AWBZ-zorg (zorg in natura). Zowel mevrouw Koser Kaya als mevrouw Van Gijlswijk heeft gevraagd naar naheffingen in de loonheffing en bij bemiddelingbureaus.

Mijn collega, mevrouw Bussemaker en ik zoeken samen met de branche-organisaties naar een structurele oplossing. Omdat deze nog niet voorzien wordt voor 1 januari 2008 is toegezegd dat lopende controles worden aangehouden. Daarnaast is er een meldpunt ingesteld voor problemen rond VAR-beschikkingen. Een afschrift van de brief van de Belastingdienst aan de branche-organisatie Thuiszorg is voor u bijgevoegd.

Nu de gestelde vragen aan de orde zijn in het overleg, vind ik het niet wenselijk om hier op dit moment concrete uitspraken over te doen. Zoals hiervoor al is opgemerkt worden er geen controles afgerond en dus ook geen naheffings-aanslagen opgelegd voordat duidelijk is hoe het convenant er uit gaat zien.

Ik informeer u nader zodra deze duidelijkheid er is.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager