Belastingdienst en Aedes: duidelijkheid vooraf over fiscale verplichtingen

Aedes de vereniging van woningcorporaties en de Belastingdienst hebben een unieke vaststellingsovereenkomst (VSO) voor alle woningcorporaties gerealiseerd. Het is voor het eerst dat een dergelijke overeenkomst samen met een branche in deze omvang is opgesteld. In die zin is het de grootste VSO ooit.

Aedes en de Belastingdienst namen het initiatief voor het opstellen van de overeenkomst naar aanleiding van de wet op de vennootschapsbelasting per 1 januari 2006. Hierdoor moeten woningcorporaties over een deel van hun activiteiten belasting betalen. Zonder de VSO zouden de ruim 500 corporaties steeds afzonderlijk bij de Belastingdienst moeten aankloppen met vragen over de interpretatie en toepassing van de regeling voor hun individuele situatie.

Door de VSO wordt duidelijkheid en meerjarige zekerheid verkregen. In de vaststellingsovereenkomst zijn - binnen de wettelijke kaders - afspraken gemaakt over de precieze toepassing van de wet in de praktijk. Zo is vastgelegd welke activiteiten in de belaste sfeer vallen en welke zijn vrijgesteld. Verder zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de waardering van vastgoed en andere bezittingen. Voor corporaties die uitsluitend vrijgestelde activiteiten verrichten biedt ondertekening de zekerheid dat deze vrijstelling tussen partijen is vastgelegd en dat ze ook geen aangifte hoeven te doen als toegelaten instelling.

De Belastingdienst streeft er in haar relatie met bonafide bedrijven naar onduidelijkheden en mogelijke problemen zo veel mogelijk vooraf met de betrokkenen op te lossen. De verantwoordelijkheid voor de naleving van regels en afspraken wordt hierbij nadrukkelijk samen gedeeld. Door middel van afspraken wordt vooraf duidelijkheid gegeven over de wijze van belastingheffing en uitvoering van controles. De VSO die nu ontwikkeld is, past helemaal in deze aanpak. Beide partijen hebben daar veel baat bij. De belastingplichtige weet van tevoren waar hij aan toe is, zodat er achteraf minder correcties plaatsvinden. De Belastingdienst krijgt hierdoor meer ruimte om risicogericht te werken.

Aedes en de Belastingdienst houden donderdag 25 januari een informatiebijeenkomst voor de leden van Aedes. Dan worden ook de eerste handtekeningen gezet. Naar verwachting zal een ruime meerderheid van de ruim 500 Aedes-leden en de ongeveer 20 niet aangesloten woningcorporaties de overeenkomst onderschrijven. De overeenkomst treedt in werking op het moment dat hij door minimaal 70 procent van de corporaties is ondertekend. De woningcorporaties hebben tot 31 maart 2007 de tijd om de overeenkomst te ondertekenen.