Belastingdienst en Douane controleren bij jachthavens

De Belastingdienst en de Douane voeren de komende tijd controles uit bij jachthavens. De Belastingdienst is op zoek naar windhappers die inkomen of vermogen buiten het zicht van de fiscus proberen te houden, bijvoorbeeld in de vorm van een duur jacht.

De Douanecontroles richten zich op jachten waarvan de omzetbelasting bij de invoer niet is aangegeven en op het illegaal gebruik van rode diesel.

De meeste controles zullen worden uitgevoerd door de Belastingdienst in de vorm van een zogenaamd 'derdenonderzoek'. Hierbij vraagt Belastingdienst volgens wettelijke mogelijkheden bij een derde partij gegevens op. In dit geval worden bij de beheerder van de jachthaven de gegevens van ligplaatseigenaren en -huurders opgevraagd. Hoewel de jachthavens bezocht zullen worden door controlemedewerkers gaat het hierbij voornamelijk om een administratieve controle. De opgevraagde gegevens zullen later door middel van bestandsvergelijking worden gebruikt voor de opsporing van windhappers. Bovendien kan worden gekeken of er nog andere belastbare inkomsten zijn, zoals de verhuur van jachten.

In totaal worden er bij zo'n zestig jachthavens administratieve controles uitgevoerd. Indien noodzakelijk komen hier nog een aantal controles bij. In een select aantal gevallen wordt het opvragen van gegevens gecombineerd met fysieke controles door de Douane op onder andere het gebruik van rode diesel en het niet voldoen van de invoerrechten bij de invoer van het jacht in Nederland.

Bij eerdere administratieve controles in 2006 bleek in tien procent van de gevallen nader onderzoek nodig. Bij de fysieke controles met de Douane werd een miljoen euro omzetbelasting over niet opgegeven invoer van jachten nageheven. Tevens werd er voor een half miljoen euro aan schulden beslag gelegd op diverse schepen. In alle jachthavens werden overtredingen op het gebruik van rode diesel geconstateerd.