Belastingdienst onderschrijft belang onderzoek Algemene Rekenkamer

Vandaag heeft de Algemene Rekenkamer aangekondigd een bezwaaronderzoek in te stellen naar de Belastingdienst. Het onderzoek richt zich op de vraag of de problemen bij toeslagen snel genoeg worden opgelost en of er sprake is van een structurele analyse en aanpak van problemen in de bedrijfsvoering van de Belastingdienst.

Vandaag heeft de Algemene Rekenkamer aangekondigd een bezwaaronderzoek in te stellen naar de Belastingdienst. Het onderzoek richt zich op de vraag of de problemen bij toeslagen snel genoeg worden opgelost en of er sprake is van een structurele analyse en aanpak van problemen in de bedrijfsvoering van de Belastingdienst. In reactie op de aankondiging meldt de Belastingdienst dat hij het belang van het onderzoek onderschrijft omdat de resultaten van het onderzoek een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan verbeteringen bij de Belastingdienst. Daarnaast biedt het onderzoek de mogelijkheid om de eigen conclusies en aanbevelingen te spiegelen aan die van deskundige buitenstaanders. Het onderzoek van de Rekenkamer is ook in lijn met eerdere verzoeken van de Kamer om vinger aan de pols te houden.

In het beheersverslag over 2007 van de Belastingdienst werd al geconcludeerd dat de processen rondom de toeslagen, gebruik loongegevens, loonaangifte 2007, interne beheersing en ICT-systemen onvoldoende ordelijk en beheerst zijn. Door de Belastingdienst zijn op deze punten reeds maatregelen genomen. Dit is verwoord in het plan van aanpak Vereenvoudigingsoperatie Belastingdienst uit 2007. Recente verbeteringen zijn betere bereikbaarheid van de belastingtelefoon, verkrijging van VAR-verklaring en BTW-nummer binnen 5 dagen en een gezamenlijke aanmelding bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst voor startende ondernemers. Andere maatregelen vergen echter meer tijd zoals het aanpassen van de wetgeving en het bouwen van nieuwe ICT-systemen.