Belastingdienst op zoek naar goede doelenorganisaties

Per 1 januari 2008 moeten organisaties die ten bate van het algemeen nut werken en gebruik willen maken van de daarvoor bestemde fiscale voordelen in het bezit zijn van een beschikking van de Belastingdienst.

De Belastingdienst is op zoek naar goede doelenorganisaties. Vorige week stuurde de Belastingdienst aanvraagformulieren naar de 18.000 bij de Belastingdienst geregistreerde goede doelenorganisaties. Met dit formulier kan de organisatie de aanwijzing als algemeen nut beogende instelling (ANBI) per 1 januari 2008 aanvragen. Na aanvraag worden organisaties door de Belastingdienst beoordeeld en zullen zij een beschikking ontvangen. Met deze beschikking kan een organisatie gebruik maken van de fiscale voordelen voor algemeen nut beogende instellingen, zoals de giftenaftrek en de vrijstelling van successie- en schenkingsrecht.

Er zijn waarschijnlijk nog veel meer instellingen of goede doelenorganisaties die aan de voorwaarden van een ANBI voldoen, maar die niet geregistreerd zijn bij de Belastingdienst. Ook die instellingen moeten vanaf 1 januari 2008 een aanwijzingsbeschikking van de Belastingdienst hebben als zij gebruik willen maken van de fiscale voordelen. Heeft de instelling geen beschikking dan kan er geen gebruik gemaakt worden van de belastingvoordelen. Ook giften aan deze instellingen zijn dan niet meer aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Instellingen die willen worden aangewezen als ANBI kunnen een formulier aanvragen bij de BelastingTelefoon: 0800-0543.

Per 1 januari 2008 moeten organisaties die ten bate van het algemeen nut werken en gebruik willen maken van de daarvoor bestemde fiscale voordelen in het bezit zijn van een beschikking van de Belastingdienst. Over schenkingen en erfrechtelijke verkrijgingen is de instelling dan geen schenkings- of successierecht verschuldigd. Ook als de instelling een uitkering doet in het algemeen belang hoeft daarover geen schenkingsrecht te worden betaald. Particulieren kunnen vanaf 2008 alleen een giftenaftrek krijgen voor de inkomstenbelasting voor giften gedaan aan een bij beschikking aangemerkte instelling. Dit geldt ook voor bedrijven in de vennootschapsbelasting. De Belastingdienst zal de instellingen die een beschikking hebben ontvangen publiceren op www.belastingdienst.nl.