Belastingfraudeurs voor de rechter

Op 17 juni, 24 juni en 1 juli 2008 stonden vierentwintig personen voor de rechter te Amsterdam terecht vanwege het doen van een onjuiste belastingaangifte. Uit onderzoek is gebleken dat zij ten onrechte een belastingteruggaaf tot wel euro12.000,- hebben gekregen.

Op 17 juni, 24 juni en 1 juli 2008 stonden vierentwintig personen voor de rechter te Amsterdam terecht vanwege het doen van een onjuiste belastingaangifte. Uit onderzoek is gebleken dat zij ten onrechte een belastingteruggaaf tot wel € 12.000,- hebben gekregen. Aan eenentwinting van hen werden werkstraffen tot 90 uur en in een aantal gevallen daarnaast ook nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken opgelegd. Ook zullen zij de ten onrechte uitbetaalde bedragen moeten terugbetalen aan de belastingdienst. Twee zaken werden uitgesteld, één verdachte werd vrijgesproken.

Aanleiding voor het onderzoek was een bij de FIOD-ECD binnengekomen lijst van een anonieme tipgever met daarop een grote hoeveelheid namen van personen die een valse aangifte zouden hebben gedaan. Onder leiding van het Functioneel Parket is de FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst Economische Controledienst) eind 2007 een strafrechtelijk onderzoek gestart.

De overige personen op de lijst zullen door de Belastingdienst worden afgehandeld. Naast terugbetaling zullen zij een boete van 50% van het ten onrechte uitgekeerde bedrag tegemoet kunnen zien. De terugvordering gebeurt door inhouding op loon of uitkering of beslaglegging op bezittingen van de belastingplichtigen.

De valse aangiften zouden door tussenkomst van twee hoofdverdachten zijn gedaan. Deze twee zijn aangehouden en zitten sinds 19 februari 2008 in voorlopige hechtenis. Op die dag is ook een tweetal woningen en een bedrijfspand doorzocht, waarbij computers en administratie in beslag zijn genomen. Door de hoofdverdachten, een man en een vrouw van Surinaamse afkomst, is in Surinaamse kringen in Nederland het bericht verspreid dat zij de Belastingdienst zouden kunnen bewegen tot een belastingteruggaaf van circa € 5.000,- of een veelvoud daarvan. Volgens de anonieme tipgever zouden de hoofdverdachten per teruggaaf een commissie hebben opgestreken van € 800,-. De twee hoofdverdachten zullen zich nog voor de rechter moeten verantwoorden. Het nadeel voor de Staat bedraagt vermoedelijk ongeveer € 4.000.000,- waarvan de twee hoofdverdachten mogelijk een bedrag van € 640.000,- hebben opgestreken.

Het onderzoek zal worden voortgezet.