Bewaartermijn Kassabonnen

Voorzitter van de Tweede Kamer der
Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 's-Gravenhage

Ons kenmerk: DGB 2008-3473M

Onderwerp: Bewaartermijn Kassabonnen

Geachte voorzitter,

Tijdens het AO op 12 september jl. over het Kabinetsplan aanpak administratieve lasten zijn door de leden Blanksma-van den Heuvel en Smeets vragen gesteld over de noodzaak om kassabonnen zeven jaar te bewaren.

Uit navraag is gebleken dat het gesignaleerde probleem met kassabonnen afkomstig was van het Platform Detailhandel. Het gaat hierbij om het bewaren in papieren vorm, veelal als kassarol, van verkoopbonnen; dit terwijl de kassa’s zijn aangesloten op een computer die de transacties tevens digitaal registreert.

Kassabonnen en kassarollen vormen in het algemeen een onderdeel van de administratie waarvoor een bewaarverplichting geldt. Over het bewaren van de papieren kassabonnen en kassarollen in een geval waarin de gegevens ook digitaal beschikbaar zijn, kan ik kort zijn. Dat is niet nodig. Het is een misverstand dat de Belastingdienst eist dat deze bescheiden daadwerkelijk fysiek moeten worden bewaard. De digitale opslag volstaat. Daarbij is van belang dat de (digitale) administratie toegankelijk is en binnen een redelijke termijn raadpleegbaar is voor een eventuele controle door de Belastingdienst.

Tussen de Belastingdienst en het Platform Detailhandel is hierover naar ieders tevredenheid overleg geweest. De Belastingdienst keurt de digitale vorm van bewaren ook goed, waardoor het discussiepunt is opgelost.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën

mr. drs. J.C. de Jager