Budgettaire aspecten buitengewone uitgavenregeling

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

4 oktober 2007

AFP 2007-0734

Onderwerp

Budgettaire aspecten regeling voor

chronisch zieken en gehandicapten

Geachte voorzitter,

Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen van 3 oktober jl. is mij verzocht spoedig per brief nader in te gaan op de budgettaire aspecten van de in het Coalitieakkoord (CA) afgesproken overhevelingen van de buitengewone uitgavenregeling (BU) in de fiscaliteit naar de Wet maatschappelijk ondersteuning (WMO). Mede namens de minister van Financiën, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister en de staatssecretaris van V olksgezondheid, Welzijn en Sport voldoe ik hierbij aan dat verzoek.

In het CA is afgesproken de BU-regeling af te schaffen en een nieuwe regeling voor chronisch zieken en gehandicapten te introduceren waardoor deze beter kan worden toegesneden op chronisch zieken en gehandicapten. In een nieuwe regeling kan voor de doelgroep maatwerk geboden worden waartoe de fiscaliteit niet in staat is. De aan die overheveling gekoppelde toespitsing van de regeling op chronisch zieken en gehandicapten leidt tot een besparing omdat niet langer compensatie wordt geboden aan de andere groepen die gebruik maken van de BU. Hiervoor is in het CA € 400 mln als taakstelling opgenomen. De uitwerking van een adequate regeling voor chronisch zieken en gehandicapten in combinatie met een zorgvuldig invoeringstraject vergt meer tijd1. De daadwerkelijke introductie van de nieuwe regeling is daarom uitgesteld naar 1 januari 20092. Tijdens het debat van 3 oktober jl. heb ik desgevraagd de Kamer een inkijkje gegeven in de kwantitatieve denkrichting die momenteel speelt bij de vormgeving van een nieuwe regeling voor chronisch zieken en gehandicapten. Over de invulling van deze nieuwe regeling wordt ook overleg gevoerd met de CG-raad en de VNG. Ik wil graag benadrukken dat het kabinet nog geen keuze gemaakt heeft voor wat betreft de vormgeving. Indicatief heb ik tijdens het debat aangegeven dat de nieuwe regeling € 700 à € 8003 mln zou kunnen kosten. Hierbij had ik geen specifieke regeling voor ogen. De genoemde bedragen komen overeen met het bedrag dat in 2008 gemoeid is met aftrekposten binnen de BU die samenhangen met een chronische ziekte of handicap. Hierbij wil ik graag benadrukken dat door de ongerichtheid van de BU dit bedrag momenteel ook terecht komt bij personen die niet tot de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten behoren. Daar staat overigens tegenover dat uit onderzoek van Nivel4 blijkt dat de huidige regeling ook een hoog niet-gebruik kent onder de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten.

Met deze brief voldoe ik aan uw verzoek tot een schriftelijke toelichting bij het debat van 3 oktober. Het kabinet zal u voor 1 november de contouren van de nieuwe regeling toesturen. Aan de hand van deze voorstellen kan bovenstaande dan verder met u besproken worden.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

1: Zie hiervoor ook de memorie van toelichting op het Belastingplan 2008 (Tweede Kamer, 2007-2008, 31205, nr.3)
2: Zie ook de antwoorden van het kabinet op kamervragen van het lid Vendrik (Tweede Kamer, 2006-2007 nummers 1286 en 1833).
3: De budgettaire gevolgen van de motie Van Geel (Tweede Kamer 2007-2008, 31200, nr. 16) tasten dit beschikbare bedrag niet aan. Zie hiervoor ook de reactie van het kabinet op deze motie (Tweede Kamer 2007-2008, 31200, nr. 41).
4: Zie “Aftrek buitengewone uitgaven 2005 door chronisch zieken en gehandicapten”, Nivel 2007.