Buitengewone uitgaven en begroting

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

19-10-2007

AFP 2007-00766

Onderwerp

BU en TBU in relatie tot de begroting

Geachte voorzitter,

Tijdens het spoeddebat van 11 oktober 2007 over de afschaffing van de huidige fiscale regeling voor de buitengewone uitgaven (BU) en de introductie van een nieuwe regeling voor chronisch zieken en gehandicapten, is de vraag gesteld waarom de na-ijleffecten van de TBU1 wel terug te vinden zijn in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en die van de BU niet in de begroting van het ministerie van Financiën. Hierbij geef ik antwoord op deze vraag.

De BU is één van de onderdelen van de post inkomstenbelasting en – net als vrijwel alle andere elementen die bepalend zijn voor de hoogte van de inkomstenbelasting – als zodanig niet afzonderlijk zichtbaar. Om die reden zijn ook de na-ijleffecten van de afschaffing van de BU per 1 januari 2009 niet zichtbaar in de begroting van Financiën.

In de begroting van VWS daarentegen zijn de uitgaven die worden gedaan in het kader van de TBU wel als een afzonderlijke begrotingsuitgave inzichtelijk g emaakt (zie Kamerstukken II 2007/08, 31 200 hoofdstuk XVI, nr. 2, pagina 90, tabel geraamde begrotingsuitgaven). Daardoor worden ten aanzien van de TBU ook de na-ijleffecten zichtbaar. Deze zijn overigens een gevolg van het feit dat ook in de jaren na 2009 nog aanspraak kan worden gemaakt op de TBU omdat de indiening en afwikkeling van de belastingaangiften over 2008 niet noodzakelijk in 2009 plaatsvindt. Een vergelijkbaar na-ijleffect treedt eveneens op bij de BU, maar is zoals gezegd niet afzonderlijk zichtbaar.

Naar aanleiding van de vraag inzake de optelling van de bedragen in de eerder genoemde “Tabel geraamde begrotingsuitgaven”, merk ik op dat de tabel zoals deze is opgenomen op de website www.rijksbegroting.nl (hoofdstuk XVI, begroting VWS, artikel 43, paragraaf 43.3.4) inderdaad niet correct optelt. De desbetreffende tabel die is opgenomen op pagina 90 van het hiervoor genoemde gedrukte kamerstuk klopt echter wel. De website zal worden aangepast.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos

1: Tegemoetkomingsregeling buitengewone uitgaven