Canarische Eilanden en Turkije in laag tarief vliegbelasting

De Canarische Eilanden en Turkije komen in het lage tarief van de vliegbelasting. Dat heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager (financiën) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt.

De Canarische Eilanden en Turkije komen in het lage tarief van de vliegbelasting. Dat heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager (financiën) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. In plaats van het hoge tarief van 45 € gaan luchtreizigers 11,25 € betalen. De wijziging gaat gelijktijdig in met de vliegbelasting op 1 juli 2008.

Voor landen die doorsneden worden door de tariefsgrens van 2500 kilometer, zoals Turkije, gold afhankelijk van de bestemming het hoge of het lage tarief. Vanuit de sector werd echter aangegeven dat de boekingssystemen niet uit de voeten kunnen met verschillende belastingtarieven voor een zelfde land. Om hieraan tegemoet te komen en onduidelijkheid voor consumenten te voorkomen heeft staatssecretaris De Jager besloten dat als een land binnen de 2500 kilometerzone ligt, het lage tarief van toepassing is voor alle bestemmingen in het zelfde land (tot 1000 kilometer van de zonegrens).

Hiermee komt de staatssecretaris ook tegemoet aan de wens van de Kamer om de tarieven voor de Canarische Eilanden, de Azoren en Madeira te heroverwegen.

Het besluit van de staatssecretaris leidt er toe dat met ingang van 1 juli 2008 alle bestemmingen op de Canarische Eilanden, Turkije, Madeira, Marokko en de Azoren in het lage tarief vallen.